Szeged és környéke

2009.07.19. 22:45

Életükkel játszottak a Záportóban

Szeged - Fáradt olajat és fekáliát is találni Szegeden a tarjáni Záportó vizében, ahol előszeretettel lubickolnak a hőségben gyerekek. Nemcsak a vízminőség veszélyes, hanem a meder alján lerakódó szemét is.

Dombai Tünde

A múlt heti kánikulában többször láttunk felső tagozatos korú fiúkat megmártózni Szegeden, a tarjáni Záportóban. Hol a mesterséges medence nagyobb vízfelületébe gyalogoltak be hűsölni, játszani, hol a fahíd másik oldalán a sekélyebb, zavaros vízben csapkodták egymást. Kérdeztük, a közelben laknak-e, és hogy tudják-e, mennyire veszélyes a vízbe merészkedni, illetve a tóra felszerelt levegőztető gép közelében lubickolni. Válasz helyett szétspricceltek. Szombaton négy 6–8 éves kisgyerek tapicskolt felügyelet nélkül a csapadékgyűjtő medence szélében. Ők szóba álltak velünk, azt mondták, nem itt laknak, és csak szúnyoglárvát szednek. Miután végigmászták a fahíd szerkezetét kívülről, és alul is megkerülték, felszívódtak.

Hiába látni végig a parton „Fürdeni tilos" táblát, nem akarják észrevenni. Miért veszélyes belemenni a Záportóba? – A mesterséges vízgyűjtő medencét hetente vizsgáljuk, a víz minőségét évente háromszor ellenőrizzük laboratóriumban. Legutóbb három hete vettünk vízmintát; betegségre, fertőzésre utaló jelet nem találtunk. Illegális szennyvízbekötésekről nem tudunk, ennek ellenére tilos fürdeni – tájékoztatott a kezelő Szegedi Vízmű Zrt. műszaki igazgatója.

Nem strand a tó. Találtak már benne kutyatemetet is. Fotó: Szabó Ferenc

Nem strand a tó. Találtak már benne kutyatemetet is.
Fotó: Szabó Ferenc

Bodor Dezső elmondta: nem strand a Záportó, hanem feladata van. Medencéjébe vezetik a környék csapadékvizét. A vezetékek nemcsak tiszta esővizet hoznak, hanem minden köztéren hagyott szenny belemosódik. Gyakorta találni benne fáradt olajat, kocsimosáshoz használt vegyszert, kutyaürüléket. Hiába takarítják rendszeresen, veszélyes lehet a víz minősége, de a tó aljában halmozódó illegális szemét is. Balesetet okozhat, mert a fürdőzők nem látnak le a lábuk alá. A Záportóból pedig halásztak már ki kutyatetemet, akkumulátort, heverőt, biciklivázat, hűtőt, bevásárlókocsit is.

9 záportározó

A Szegedi Vízmű Zrt. kezelésébe 9 záportározó tartozik: a Záportó, a Vértó, a Sancer-tó, a Holt-Maros, a Csemegi-tó, a Bika-tó, a Metro-tó, a Városgazda-tó és a Méntelepi-Fehér-tó. Területük összesen 16,6 hektár. Karbantartásuk, rekonstrukciójuk és a hibák elhárítása a vízmű feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!