Szeged és környéke

2007.11.22. 23:12

Életveszélyben a koraszülöttmentés Szegeden

Szeged - Másfél évtizedes, többször javított inkubátorral kénytelen menteni a régió koraszülötteit a szegedi speciális szolgálat, mert új eszközre nincs pénzük. A szakember szerint ez jelentős kockázat: ha leáll az országúton az inkubátor, a kicsi élete véget érhet. Lapjaink kiadója 1,3 millió forintot adományozott a szolgálatnak, de további felajánlásokra is szükség lenne.

Tombácz Róbert

A teljes dél-alföldi régióban – azaz Csongrád, Békés, Bács-Kiskun megyében és Jász-Nagykun-Szolnok déli részében – a szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány látja el az életveszélyben lévő újszölöttek, koraszülöttek mentését. A babákat a régió legjobban felszerelt, és legmagasabb szintű ellátást nyújtó egészségügyi intézményébe, a szegedi gyermekklinikára szállítják. Mivel az élet első óráiban a mentés elmaradása a baba életkilátásait illetve testi-szellemi épségét is döntően meghatározza, nagyon fontos: a mentés megfelelő minőségű eszközökkel történjen.

[namelink name="Balogh László"] a kiöregedett inkubátorral. Fotó: Karnok Csaba
A feladatot mindössze egyetlen, speciálisan felszerelt rohamkocsival kénytelenek ellátni – az elsőt még a szolgálat tizenöt évvel ezelőtti megalakulásakor, egy pályázaton nyert húszmillió forintból tudták megvásárolni. Az utóbbi években a rohamkocsit és néhány műszert sikerült ugyan megújítani, de az életmentő felszerelések egy része a másfél évtized alatt elhasználódott. Pótlásukra viszont nincs elegendő pénz.

Presztizs-pénzből monitor

Mint Pintér professzor elmondta, a Lapcom Kft. által szervezett Presztizs-gála bevételéből a szintén elhasználódott légzés-, szívműködés- és testhőmérséklet-figyelő monitort szeretnék lecserélni. Emellett új gyógyszer- és folyadékadagoló infúziós pumpát vásárolnának, és ha maradna az 1,3 millió forintból, azt hozzátennék az inkubátorra összespórolt pénzhez.

Noha a mentés a törvény szerint államilag garantált feladat, a szolgálat éves működési költségének csupán 70 százalékát biztosítja a szaktárcától kapott összeg. A többit civil szervezetektől és magánszemélyek felajánlásaiból próbálják összeszedni – tudtuk meg [namelink name="Pintér Sándor"]tól, az alapítvány kuratóriumi elnökétől. A szegedi gyermekklinika emeritus professzora elmondta: a szolgálat rohamkocsija gyakorlatilag egy mozgó újszülött intenzív osztály, amit évente 1250-1300 újszülött mentésénél vesznek igénybe, Gyulától Bajáig. Az életmentő ellátás egyik legfontosabb eszköze az inkubátor – amit azonban még az első rohamkocsival együtt vásároltak, és már többször javítottak.

– Jobb helyeken, ahol több a pénz, ötévente lecserélik az inkubátorokat a hibalehetőség elkerülése végett. Nekünk viszont nincs másik, „pót" inkubátorunk, a tizenöt éves eszközt használjuk, ami jelentős rizikó. Ha netán az az országút közepén leáll, veszélybe kerülhet a kicsi élete – hangsúlyozta a professzor.

Új inkubátorra évek óta gyűjt már a szolgálat, a működési költségek azonban felemésztik forrásaikat. A nyolcmilliós készülék árából jelenleg még több mint ötmillió forint hiányzik. Bár a kiadónk, a Lapcom Kft. által szervezett idei Presztízs-gála bevételét, több mint 1,3 millió forintot a szolgálatnak adományoztuk, az inkubátorhoz szükség lenne a további segítségre a rászoruló csöppségek életének megóvása érdekében. Az alapítvány ezért örömmel venné a felajánlásokat a 11735067-20036634 OTP-s számlaszámra.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!