Szeged és környéke

2009.06.07. 19:33

Elherdált irodaház Szentesen

Szentes - Jól példázza a hazai bürokráciát a megyei vízművállalat szentesi irodaházának ügye. A város szociális bérlakásokat alakítana ki benne, de az állam évek óta nem adja a járuléktartozás fejében lefoglalt ingatlant.

Bíró Dániel

Az érintett szervek – az OEP, a nyugdíjbiztosító és nemzeti vagyonkezelő – egymásra mutogatnak, miközben az épület tetején nőtt fa lassan az égig ér.

– Ha Vásárhely vagy Szegvár felől jövök haza, már csak azt nézem, mekkorát nőtt a fa – mondja Szirbik Imre polgármester az egyre abszurdabbá váló ingatlanhasznosítási ügyről. Szentesi képviselők rendre szóvá teszik, hol tart a helyi bérlakásprogram, aminek egyik alapeleme lett volna, hogy 20-25 garzonlakást alakítanak ki a vízművállalat egykori irodaházában. A berekháti ingatlan járuléktartozások fejében került a társadalombiztosítóhoz, a döntés 1999-ben vált jogerőssé. Mivel a társadalombiztosító ketté vált, az ingatlan egyharmada az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP), míg kétharmada az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz (ONYF) került vagyonkezelésre. Egyes épületeket bérbe vagy eladtak, de a többszintes irodaház és a hozzá tartozó étkező hosszú évek óta üresen áll. Utoljára 2004-ben becsülték fel az értékét. 2007 végéig a Kincstári Vagyoni Igazgatóság feladata volt, 2008 óta jogutódja, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-hez tartozik a vagyonelemek kezelése, őrzésvédelme, állagmegóvása.

Az ingatlan továbbra is közösségi tulajdonban maradna, ha a város megkapná. Fotó: Tésik Attila

Az ingatlan továbbra is közösségi tulajdonban maradna, ha a város megkapná.
Fotó: Tésik Attila

– Ez nem vagyonkezelés, hanem a vagyon elherdálása – vélekedik [namelink name="Szirbik Imre"], aki szerint már rég dönteni lehetett volna az épületek sorsáról. A késedelem miatt lecsúszott az önkormányzat a pályázati lehetőségekről, az eltékozolt idővel arányosan pedig nőnek a felújítási költségek. Telekalakítással még le is választották a kérdéses épületeket a teljes telekről, hogy gördülékenyebb lehessen az eljárás, mégsem történt semmi. A polgármester azért sem tartja ésszerűnek az érintett állami szervek kifogásait, mert az ingatlan ugyanúgy közösségi tulajdonban maradna, ha a város megkapná, ráadásul szociális funkciót látna el. – Ingyen nem adták, jelképes 1 forintért sem, de telekárban is megvennénk, csak kezdjünk vele valamit, mielőtt összedől – teszi hozzá a polgármester.

Hogy mi is megtudjuk, mi az állami ragaszkodás oka, levélváltásba fogtunk. Az MNV Zrt.-től azt a választ kaptuk, hogy az OEP és az ONYF sem járult hozzá az ingyenes tulajdonátadáshoz. A társaság ugyanakkor jelezte, a város által igényelt területet mielőbb szeretnék értékesíteni, de azt nem fejtették ki, hogy az elmúlt években miért nem lehetett erre sort keríteni.

Az OEP válaszában arról számolt be, hogy ők kérték és finanszírozták a 2004-es értékbecslést, de a megállapított forgalmi értéket Szentes nem fogadta el. Arról nem tudnak a pénztárnál, hogy az önkormányzat megfelelő árajánlatot tett volna az ingatlanra, kizárólag az ingyenes és az 1 forintos átvételi ajánlatról kaptak értesítést. Az OEP részéről hangsúlyozták, ingyenes vagyonátadásra nincs lehetőségük.

Ennek ellenkezőjével lepett meg az ONYF. Ők ugyanis azt írták vissza, nem zárkóznak el attól, hogy az ingatlan nem hasznosítható része ingyen a városhoz kerüljön. Feltételül azt szabnák, hogy ez a részt telekkönyvileg is válasszák le az átadás törvényi előkészítése érdekében. Az ONYF szerint ezt a telekleválasztást az MNV Zrt.-nek kell végeznie, és úgy tudják, ez még nem történt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!