Szeged és környéke

2015.07.22. 19:46

Elhunyt Ács János

Életének 66. évében szerdán elhunyt Ács János színházrendező.

Munkatársunktól

1949. március 22-én született Budapesten, tanulmányait Szegeden, a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, illetve a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte, ahol 1980-ban diplomázott Ádám Ottó rendezői osztályában. Az 1970-es években Paál Istvánnal a Szegedi Egyetemi Színpad színésze és rendezője volt.

A kaposvári Csiky Gergely Színházban dolgozott 1980 és 1991 között, 1991-től az Arany János Színház rendezője, 1994-től 2001-ig az Új Színház főrendezője volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán is tanított 1991-től 2011-ig. Rendezett többek között Szolnokon, Zalaegerszegen, az Operaházban, a Rock Színházban és a Katona József Színházban is. 2005 óta a Győri Nemzeti Színház tagja volt. Színészi feladatokat is vállalt, több filmben – például a Redl ezredesben, a Tutajosokban, A Hídemberben – játszott. Színháztörténeti jelentőségű rendezése volt Kaposváron Peter Weiss darabja, a Marat halála.

A vidéki színházak esetében példátlanul sokszor, több mint százszor játszották. 1982-ben a BITEF nemzetközi fesztiválon mindhárom kiosztható díjat ez a darab kapta. A kaposvári előadásokra buszokkal érkeztek főleg fiatal, egyetemista nézők. A budapesti vendégjátékokon több alkalommal rendőrkordon védte az előadás helyszínét a jegy után áhítozó nézők rohamától. Ács János 1987-ben Jászai Mari-díjat, 2009-ben Nádasdy Kálmán-díjat kapott. Az elmúlt években a Szegedi Nemzeti Színházban is dolgozott: a Veszedelmes viszonyokat és a Bob herceget állította színpadra. Temetéséről később intézkednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!