Szeged és környéke

2015.01.12. 18:25

Elhunyt Oberfrank Géza

Budapest - Életének 78. évében, hosszú betegség után hétfőn elhunyt Oberfrank Géza érdemes és kiváló művész, a Magyar Állami Operaház Liszt-díjas karmestere és örökös tagja.

Munkatársunktól

Oberfrank Géza 1961-ben szerzett karmesteri diplomát a Zeneakadémián. 1980-ig az Operaház dirigenseként dolgozott, közben 1973-tól 1976-ig Berlinben a Komische Oper főzeneigazgatója, Walter Felsenstein vezető zenei munkatársa volt. 1976-tól 1983-ig a Budapesti MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestereként is vezényelt. 1983-tól 1989-ig fő-zeneigazgató volt Szegeden: a szimfonikus zenekar igazgató-karnagyi és a Szegedi Nemzeti Színház operaigazgatói posztját is betöltötte, dirigált a szabadtérin is, operaprodukcióival turnézott Nyugat-Európában. 1989-ben nevezték ki az Operaház zeneigazgatójává, majd 1994-től három éven át az intézmény fő-zeneigazgatói posztját töltötte be. Utána címzetes fő-zeneigazgató lett, az intézmény stúdióját irányította 2010-ig. Operarendezőként is dolgozott.

Számos magyar mű ősbemutatója és több műfordítás is fűződik a nevéhez. Európa szinte valamennyi országában koncertezett, vezényelt Kanadában és az USA-ban, számos hanglemezfelvétele készült. Életem a zene... avagy lehetsz-e hazádban próféta címmel önéletrajzi kötetet jelentetett meg 2002-ben.

„Szerettem volna megfogalmazni és továbbadni, amit a zenétől kaptam. Elsősorban az operába, koncertekre járó közönségnek szántam a kötetet, igyekeztem sok kulisszatitkot beleszőni a szövegbe. Aki szereti a muzsikát, szívesen fogadja a kevésbé ismert összefüggéseket is feltáró, személyes hangú könyveket. A hat szegedi évemnek nyolc és fél fejezetet szántam a kötetben, aki elolvassa, talán kicsit más megvilágításban látja majd a szegedi operajátszásnak ezt a korszakát" – nyilatkozta a Délmagyarországnak. Szokolay Sándor darabja, a Vérnász volt az első opera, amit dirigált; 1986-ban nemcsak vezényelte, hanem rendezte is a szegedi előadást, majd 2002-ben Kovalik Balázs nagyszínházi produkciójának vezénylésével búcsúzott karmesterként Szegedtől.

Az Operaház saját halottjának tekinti, temetésének időpontjáról később adnak tájékoztatást.


Medveczky Ádám: Oberfrank Géza a Ferencsik utáni korszak egyik legnagyobb karmestere

Oberfrank Géza a Ferencsik János utáni korszak egyik legnagyobb magyar karmestere volt, a szakma rangidős példaképét, "nagy öregjét" veszítette el - mondta az MTI-nek Medveczky Ádám karmester Oberfrank Géza hétfői halálhírére reagálva.

"Egész ars poeticáját meghatározta a berlini Komische Opernél Walter Felsensteinnel töltött időszak. Itthon legtöbbet az Operánál dolgozott, de sok más poszton is szolgált, és mindenütt íotthont teremtettí a zenének. Magam is nagyon jól ismertem a pályája elejétől kezdve, és később is sokat dolgoztunk együtt" - idézte fel Medveczky Ádám.

"A szakmai tudáson kívül egy hallatlanul forrongó, szinte harsány agilitás volt rá jellemző, amivel szervezett és betanította a darabokat. Minden korszakban otthon volt, kezdve a barokktól, de valójában a romantika volt az ő stílusa, amelyben kiélhette szenvedélyes hozzáállását. Szintén nagyon kultiválta a kortárs zenét, ő volt az egyik karmestere például Szokolay Vérnászának" - emlékezett vissza a pályatárs.

Mint ember, végletes volt, "egyszer sziporkázóan jókedvű, máskor ennek épp az ellentéte". Ha nem tetszett neki valami, nem rejtette véka alá. "Őszintén, nem bántón, de kereken megmondta, hogy mit javítana a zenén, az éneken, a rendezésen. Nagyon határozott egyéniség volt, amit elképzelt, azt általában keresztül is tudta vinni" - vallott barátjáról Medveczky Ádám.
Oberfrank Géza érdemes és kiváló művész, a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas karmestere, az intézmény örökös tagja életének 79. évében, hosszas betegség után hunyt el hétfőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!