Szeged és környéke

2009.04.03. 20:47

Elhunyt Réti Csaba

Szeged - Életének 72. évében csütörtök este elhunyt Réti Csaba operaénekes, Liszt-díjas, érdemes művész, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja.

Hollósi Zsolt

Mezőberényben született, testnevelő tanárnak készült, ám közben kiderült, szép, lírai tenorhanggal rendelkezik. A szegedi zeneművészeti szakközépiskolában tanult, 1953-ban lett a Tisza-parti operatársulat énekkari tagja. Néhány év múlva rajongással szeretett mestere, a legendás dirigens, Vaszy Viktor magánénekessé léptette elő. A szegedi operajátszás aranykorában énekelhette el A varázsfuvola Taminójától Des Grieux, Radames, Don Carlos és Turiddu szerepén át a Carmen Don Joséjáig az operairodalom legszebb tenorfőszerepeit. Amikor a szegedi operajátszás „aranycsapatát" emlegetjük, Berdál Valéria, Gregor József, Gyimesi Kálmán, Karikó Teréz és Sinkó György neve mellől Réti Csabáé sem hiányozhat.

Diákkoromban, a Filharmónia ifjúsági koncertjein hallottam először énekelni, kollégáival mindent megtett, hogy az operát minél többen megszeressük. Régi kalózfelvételek tanúsítják: oratóriuménekesként is nagyszerű volt. Intelligens, jó humorú és széles látókörű művésznek ismertem meg, akivel mindenről lehetett beszélgetni. Szenvedélyesen szerette a színházat, polgári öntudattal premierbérletet vásárolt, és feleségével mindig megnézte más tagozatok bemutatóit is.

Amikor közel másfél évtizede visszavonult, azt mondta: egy tenoristának, aki amorózóként lép fel, tudnia kell abbahagyni. Büszke volt fiára, aki egy másik hangfajban, baritonistaként a nyomdokaiba lépett. Amikor 2006 májusában meglepték a Dömötör-életműdíjjal, őszintén meghatódott, úgy érezte, ezzel az elismeréssel megkoronázták a pályafutását. Néhány hónappal később, amikor a régi barát, Gregor József halála megrendítette, azt kérte, 70. születésnapjára ne szervezzenek számára ünneplést. Már akkor a gyilkos kórral küzdött ő is.

Azon a napon, amikor édesapját elveszítette, Réti Csabának este A varázsfuvolában kellett színpadra lépnie. Csütörtökön fia a deszki kórházból, a halálos ágya mellől rohant vissza a nagyszínházba, ahol a Kalózkaland egyik főszereplőjeként kellett szolgálatot teljesítenie. Réti Csaba úgy halt meg, hogy közben fia a színpadon énekelt.

A szegedi közönség sokáig megőrzi emlékezetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!