Szeged és környéke

2010.08.14. 20:42

Elindult a forgalom a 8-as troli vonalon

Elindult a forgalom szombaton az uniós támogatással felújított és meghosszabbított szegedi 8-as troli vonalon, ahol összesen nyolc jármű, köztük az első Szegeden épített trolibusz szállítja az utasokat.

Botka László (MSZP) polgármester az avatóünnepségen elmondta: 2011-ig közel 30 milliárd forintból - melynek nagy rész uniós támogatás - teljes egészében megújul Szeged elektromos tömegközlekedése.

Minden növekvő, fejlődő város számára a XXI. században az egyik legnagyobb kihívás az utas- és környezetbarát közösségi közlekedés feltételeinek megteremtése – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: Szeged is erre törekszik új villamos és troli vonal építésével, a meglévők felújításával és korszerű járművek vásárlásával.

Dózsa Gábor, az önkormányzati tulajdonú Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) igazgatója közölte: a 31 éve létező szegedi trolibusz közlekedés az egyetlen részterület a helyi tömegközlekedésben, amely képes volt megtartani utasait, köszönhetően annak, hogy gyors, csöndes és a járművek sűrűn követik egymást.

Ünnepélyes átadó és kiállítás - elindult a forgalom a 8-as vonalon. Fotó: Frank Yvette (galéria)


A troli vonal bővítésének kivitelezője az áramellátási tender nyertese a Siemens Zrt. és VIV Zrt. alkotta Szeged SV 2009 konzorcium volt, amely 3 milliárd forintból meghosszabbította a 8-as troli vonalát és kiépíti a város legforgalmasabb buszjáratának nyomvonalán az új 10-es troli vonalat, valamint korszerűsít nyolc áramátalakító állomást és a kábelhálózatot.

A szegedi troli vonalak hossza a fejlesztések révén 30-ról 36 kilométerre bővül. A korábban a Körtöltés utca és a Dugonics tér között 4 kilométeren járó 8-as trolik ezentúl a Klinikákig 1.670 méterrel hosszabb utat tesznek meg. A két évvel ezelőtti utasszámlálási adatok szerint a 8-as vonalon közlekedő járművek naponta 9.430 utast szállítottak.

A 8-as vonalon közlekedik majd az első Szegeden épített SZKT-ARC márkájú trolibusz. Az alacsonypadlós, csuklós, klímatizált, 44 ülő és 80 állóhelyes járművet hároméves fejlesztőmunka eredményeként 170 millió forintból építették meg az SZKT munkatársai egy hazai buszgyártóval együttműködve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!