Szeged és környéke

2019.02.14. 16:11

Elítélték a nigériai pénzmosót és társait

Kilenc embert ítélt el pénzmosás miatt a Szegedi Törvényszék csütörtökön. A bandát egy nigériai férfi irányította, ő öt évet kapott.

Suki Zoltán

Több szegedi vádlottja is van annak a pénzmosás miatt indult büntetőpernek, amelyikben csütörtökön hozott ítéletet a Szegedi Törvényszék. A bűnszervezet több mint 250 millió forinthoz jutott törvénytelenül. Az ügy elsőrendű vádlottja egy nigériai férfi, aki ismeretlen maradt, de valószínűleg afrikai megbízóival állapodott meg abban, hogy magyarokat szervez be a bandába.


A céljuk az volt, hogy a jellemzően nyugat-európai állampolgároktól kicsalt pénzt megszerezzék és eltüntessék. A beszervezett szegediek több helyi bankban nyitottak devizaszámlákat, amelyekre azután olyan pénzek érkeztek, amiket az átvert külföldiek azután utaltak, hogy hamis hirdetésekkel megtévesztették őket.


A 2015 szeptembere és 2017 áprilisa között működő bűnszervezet tagjai 32 pénzmosásra használt bankszámlát nyitottak, amelyekre 61 átutalás érkezett összesen 307 millió forint értékben. Ebből a számlanyitók 254 millió forintot vettek fel, míg a fennmaradó összeget a bankok az időben érkező figyelmeztetéseknek köszönhetően nem írták jóvá, hanem visszautalták a tulajdonosának.


A törvényszék összesen kilenc embert ítélt el. A nigériai férfi 5 évet kapott, a többieket pedig 1, 2, illetve 3 évre ítélték. A fellebbezések miatt csak három vádlott ítélete lett jogerős, a többiek ügye folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!