Elkelt a Szent István tér legrosszabb állapotú háza

Százhuszonhatmillió forintért vásárolta meg egy budapesti cég a Szent István és a Szent Mihály utca sarkán álló, leromlott állapotú szecessziós palotát. Az ingatlant, amelynek alsó szintjén egy bank kap majd helyet, 2008 közepéig fel kell újítania az új tulajdonosnak.
Az új tulajdonosnak 2008 nyaráig kell felújítania az épületet. Fotó: Karnok Csaba

Százhuszonhatmillió forintért vásárolta meg egy budapesti cég a Szent István és a Szent Mihály utca sarkán álló, leromlott állapotú szecessziós palotát. Az ingatlant, amelynek alsó szintjén egy bank kap majd helyet, 2008 közepéig fel kell újítania az új tulajdonosnak. Közben elterjedt a hír Szegeden, hogy Lippai Pálnak köze van az épülethez. Ezt határozottan cáfolta az ismert ügyvéd, a város egykori polgármestere, aki fontolgatja, hogy feljelenti a ház tulajdonosát, mert nem takaríttatja az épület előtti járdát.

A szeptember közepén átadott, gyönyörűen felújított szegedi Szent István térnek szégyenfoltja a sarkon álló, 15 lakásos műemlék bérház. Rögtön tegyük azonban hozzá – s itt azért van ellentmondás –, hogy a Szent Mihály utca 9. számú szecessziós palota romlásában is pompás.

Lippai Pál: Nincs közünk a házhoz

Lippai Pálnak az elhagyott szecessziós palota melletti házban van az ügyvédi irodája. A városban már elterjedt annak a híre, hogy az egykori szegedi polgármesternek köze van a felújításra váró Szent István téri épülethez. Lippai Pál lapunk érdeklődésére elmondta, hogy ő is hallott már a pletykáról. „Semmi közünk a házhoz. Fogalmam sincs, ki vette meg és mit akar az épülettel. Egy dolgot viszont tudok és látok, ami rendkívül felháborít: mocskos, galambszaros a ház környéke. Ha valaki több száz milliót költ egy épületre, legyen arra pár ezer forintja, hogy hetente takaríttatja a háza körül a járdát.” Lippai Pál gondolkodik azon, ha nem változik a helyzet, feljelenti a hanyag háztulajdonost.

Az épület nyáron gazdát cserélt: a város 126 millió forintért eladta a budapesti székhelyű Metty Kft.-nek. Profilt ugyan nem határozott meg a szegedi ingatlankezelő vállalat, ám a pályázati kiírásban az önkormányzat feltétele volt, hogy az új tulajdonosnak 2008 közepéig fel kell újítania a közel 1500 négyzetméternyi hasznos alapterületű házat, amelynek rekonstrukcióját évtizedek óta tervezte a város.

A bérlőket folyamatosan kiköltöztették az épületből, s vélhetően azért tudták jó áron eladni az üresen álló palotát, mert már látható volt, hogy a város egyik gyöngyszeme lesz a Szent István tér.

– Különböző elképzeléseink vannak az ingatlan hasznosítására, még a tervezés időszakában vagyunk – mondta lapunk megkeresésére Pálfi Tibor. A Metty Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy az alsó szintre valószínűleg egy pénzintézet költözik majd, a felső szinteken pedig lakások maradnak, lesznek. Az új tulajdonos elmondta, hogy a bankkal – aminek a nevét nem volt hajlandó elárulni – komoly és előrehaladott tárgyalásokat folytatnak. A rekonstrukció ügyében helyi hatóságokkal, így a műemlékvédelmi hivatallal egyeztetnek, készítik a statikai és gépészeti terveket. Pálfi Tibor örömmel számolt be arról, hogy a majolika eredeti öntőformáit is megtalálták. Az ügyvezető biztos abban, hogy 2008 közepére eredeti pompájában fog tündökölni a szecessziós palota a Szent István téren.