Szeged és környéke

2015.09.18. 22:04

Elkezdődött a hőszolgáltató felszámolása

Szeged - Nincs teendője a lakosságnak azzal, hogy elkezdődött a Szegedi Hőszolgáltató Kft. felszámolása. Ugyanezzel a kisebbségi magántulajdonossal Szekszárd és Székesfehérvár is pórul járt.

Dombai Tünde

Elkezdődött a Szegedi Hőszolgáltató Kft. (Szehő) felszámolása, jogerős a bíróság határozata – olvasható a Cégközlönyben. Felszámolójának az állami Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t, felszámolóbiztosának pedig az eddigi ideiglenes vagyonfelügyelőt, Börcsök Sándort jelölték ki. 40 naptári napja van a hitelezőknek, hogy követelésüket bejelentsék, igazolják, és az összeg 1 százalékát ügykezelési díjként befizessék.

A lakosságot ez az intézkedés nem érinti, hiszen az ügyfelek hőszolgáltatós túlfizetéseit az új szolgáltató, az IKV két hete jóváírta. Az önkormányzatnak viszont sorba kell állnia. Számításaink szerint legalább 756 milliót követel a város. Ez a két éve adott 510 milliós tagi kölcsönből, a 153 milliós banki kezességből és a 93 milliós lakossági túlfizetésből áll össze.

A baloldali vezetésű Szeged nincs egyedül a problémájával. A fideszes Szekszárd és Székesfehérvár is megjárta azzal a cégcsoporttal, amelynek még a szintén fideszes [namelink name="Bartha László"] vezette szegedi önkormányzat eladta a hőszolgáltató 49 százalékos tulajdonrészét. Megírtuk, előbb az Alfa-Nova Kft. majd az Energott Kft. lépett fel tulajdonosként a Szehőben. A vállalkozások tulajdonosa a korábban a Fideszhez, de leginkább Simicska Lajoshoz kötődő [namelink name="Pomázi Csab"]a.

Szekszárd egy hónapja mondta fel az Alfa-Novával 1999-ben 20 évre kötött szerződését. A cég bérleti díjat fizetett a városnak az infrastruktúráért. [namelink name="Ács Rezső"] polgármester (Fidesz–KDNP) az államosítást közleményben azzal indokolta, hogy az Alfa-Nova az ugyanahhoz a cégcsoporthoz tartozó gázszállítóval kötött volna szerződést. A másik ok, hogy az energetikai hivatal egy állami kényszerszállítót jelölt ki a cégnek az ellátás biztonsága érdekében. (Szegeden ugyanez a folyamat játszódott le – a szerk.) A város és a cég között több per van folyamatban elszámolások miatt. Az ellátást most az önkormányzati Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. végzi, és az alfa-novás túlfizetéseket jóváírta.

Fejér megyében a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft.-ben egy városi cég, a SZÉPHŐ Zrt. volt az 51 százalékos tulajdonos, az Energott Kft.-é volt 24,5 százalék és ugyanennyi a Készpénz Zrt.-é. A közös cég felszámolása 3 éve indult el, és még nem zárult le. Az önkormányzat megvásárolta a kft. vagyonát. Jelenleg a SZÉPHŐ szolgáltatja a távhőt. Bár az Energott több pert indított a SZÉPHŐ ellen, kereseteit a bíróság elutasította. Jelenleg az Energott 850 ezer forint perköltséggel tartozik az önkormányzati cégnek.

Kerestük az Alfa-Nova és az Energott tulajdonosát, hogy a problémák gyökeréről kérdezzük. E-mailünkre azonban nem válaszolt, ahogy korábban sem tette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!