Szeged és környéke

2019.04.09. 15:02

Elkezdték a szúnyogok gyérítését

Elkezdődött hétfőn az idei ember-szúnyog összecsapás a megyeszékhelyen is, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. munkatársai a Gyálai holtágnál kezdték meg a biológiai szúnyoglárva-gyérítést, amely ősz közepéig tart - tudtuk meg Makrai Lászlótól, a társaság igazgatójától.

Munkatársunktól

Elmondta, idén is 40 millió forintos keret áll rendelkezésükre, korábban már március 8-án el kellett kezdeniük a beavatkozást, idén viszont a kevés csapadék miatt csak most vált aktuálissá a gyérítés. Rámutatott, továbbra is a gyálaréti Holt-Tisza Szeged legnagyobb szúnyoggyára, erre a holtág-rehabilitáció lesz a megoldás, amelyet tavaly nyárra ígértek, azonban előreláthatólag csak idén nyár végén indul meg a munka. Addig is csónaklerakási pontokat alakított ki tavasszal a társaság, átvágták a nádakat, így ott is kezelni tudják a vérszívóproblémát – tette hozzá.


Már nyolcadik éve védekeznek biológiai módszerekkel Szegeden a szúnyogok ellen, mintegy 150 víztestre koncentrálva. A lárvák csak álló, pangó, 10 fok feletti hőmérsékletű vizekben fejlődnek, ehhez magas szervesanyag-tartalom is szükséges. Kiderült, a közepes lárvastádiumban a leghatékonyabb a beavatkozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!