Szeged és környéke

2011.10.14. 22:30

Elkísértük a sárgazsák-futárokat

Szeged - Július eleje óta kerékpárral hordják a szelektív hulladékgyűjtő zsákokat a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai. A korábban még befizetett rehabilitációs járulékból most már 25 megváltozott munkaképességű ember kap megélhetést. Reggel 7-kor kezdődő műszakjukra kísértünk el két sárgazsák-kézbesítőt.

Horváth Attila

Reggel 7 óra, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Városgazda úti telephelye. 25 dolgozó indul innen minden hétköznap ebben az időpontban kerékpárral. A várost járják, a házak elé kitett, szelektív hulladékgyűjtő zsákok helyett újakat helyeznek a postaládába 4 órában.

Egy összeszokott párost, Pétert és Zsoltot kísérem el egy napjukra. „Céges" biciklit kapok magam is: stabil váz, vastag kerekek, elöl és hátul is csomagtartó, rajta erős vászon táska. Ide kerülnek a sárga zsákok és saját holmijaink is. A 21 körzetből mi a Makkosházra és Rókusra tartunk, de előbb védőitalt kapok: egy üveg ásványvizet. Ez mindenkinek jár. Kell is a folyadék: alkalmi kollégáim naponta 40–50 kilométert is tekernek naponta, de az is előfordult, hogy 70-et kerekeztek. Békés tempóval hamar Makkosházra érünk: a páros minden kis utcát kitűnően ismer, az összes rövidítés a fejükben van. Azt mondják: dísznek hordják magukkal a térképet.

Akár 50 kilométert is tekernek naponta. Fotó: Schmidt Andrea

Akár 50 kilométert is tekernek naponta.
Fotó: Schmidt Andrea

– Itt például nem tették ki a zsákot, pedig igényeltek újat – mutat egy házra Péter, tovább is tekerünk megállás nélkül.  Elmondják: csak akkor rakhatnak másikat a postaládába, ha egy teli a ház előtt van. – Tájékoztattunk mindenkit, hogy reggel 6-ig, de legkésőbb 7-ig helyezzék ki a zsákot, ez a szabály, így tudunk fennakadás nélkül dolgozni. Beszélgetünk, miközben ők a munkájukat végzik, nem merek belezavarni a rendszerükbe, csak figyelek. Egy-egy oldalt visznek utcánként, néha szétválnak, hogy pár perc múlva újra találkozzanak. – Olyan, mintha postás vagy újságkihordó lennék. Szeretem csinálni – mondja Zsolt, miközben egy zsákot gumiz az egyik ház kilincsére. – Teli zsák van, postaláda nincs. Elvileg ilyenkor sem kéne itt hagynunk másikat. Sokszor ellopják őket. Mindig kérjük, hogy tegyenek ki ládát, de rengetegen nem hallgatnak ránk. A másik probléma, amit magam is látok, hogy egy társasházhoz több postaláda tartozik, sárga zsákos jelölés egyiken sincs, pedig elvileg ez is kéne. Ilyenkor találomra kell kiválasztani, hova dobják a zsákot.

Csatlakozás

Amennyiben a sárga zsákos gyűjtéssel lefedett területen eddig nem vett részt a szelektív hulladék gyűjtésében, de szeretne, vagy nem kapott sárga zsákot, hívja Gilicze Juditot a 06-80-822-228-as zöld számon. Itt a 2-es melléket kell kérni.



Péterék elmondják: hiába lelkiismeretesek, így is sok panasz érkezik az ügyfélszolgálatra. Rengetegen nem tartják be azt a kevés előírást sem, ami alapján járna a zsák, mégis reklamálnak, ha nem kapnak újat. A zsákkörút vége felé Zsolt több százra tippeli a kihelyezett hulladékgyűjtők számát. Visszaérünk a telepre, itt megtudjuk: a 400 zsákból 69 maradt nálunk.

[namelink name="Gilicze Judit"], az SZKHT hulladékszállítási ügyintézője elmondja: naponta körülbelül 3–4 ezer sárga zsákot kézbesítenek a városban. Szerinte Újszegeden a legrosszabb az emberek hozzáállása. Rengeteg olyan hulladék kerül a zsákokba, ami nem oda való, a falevelektől az építkezési hulladékig. Ezeket a zsákokat nem szállítják el. A zsákokba csak a tájékoztatóban szereplő anyagféleségeket szabad tenni. Zsolt, Péter és Judit is azt mondja: nem érett még meg mindenki erre a rendszerre.

Rehabilitáció

A sárgazsák-hordás rehabilitációs munkakör. Az SZKHT-nál megváltozott munkaképességű emberek végzik, akik 4 órában dolgozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!