Szeged és környéke

2008.12.20. 15:01

Elmarad a karácsonyi vásározók haszna

Szeged - A Széchenyi téri karácsonyi vásár megkérdezett kereskedői már annak is örülnének, ha veszteség nélkül tudnák lehúzni a rolót. Egyedül a kürtöskalácsért kígyózik idén is hosszú sor.

Munkatársunktól

Három hete tart a szegedi karácsonyi vásár, a december 24-én záródó aranykapu tehát már közeledik a végéhez. Az általunk megkérdezett, s tavaly is itt áruló kereskedők szerint hasznuk eddig kisebb a 2007-esnél.

– Az egyik este át sem lehetett látni a túloldalra, annyian voltak a Széchenyi téren. Vásárolni azonban alig akart valaki – kesergett a tiszafüredi Barna Zsolt, aki különféle fonott áruin akar túladni. A gyér forgalomért a gazdasági válságot okolja. – Amíg tavaly az első két hétben például 150 kosarat tudtam eladni, most csak 30-at. Már annak is örülnék, ha veszteség nélkül úsznám meg a vásározást – mondta a férfi.

Most is sokan nézelődnek, pedig hétköznap és kora délután van – jegyeztük meg. – Ugyanazok az arcok sétálnak végig a bódék között, és a többség csak nézelődik. Pedig öt éve nem emeltem árat – válaszolt Barna Zsolt, aki nem maradt egyedül a véleményével.

A dél-amerikai indiánok által készített dísztárgyakat áruló békéscsabai Csongrádi Éva azt mondta: már tavaly is katasztrofális volt a forgalma, s az idén sem javult.

Csongrádi Éva indián díszeket árul. Nem számít haszonra

Csongrádi Éva indián díszeket árul. Nem számít haszonra.
Fotó: Frank Yvette

– Békéscsabán is van egy vásári bódénk, ahol az ezüstvasárnapi csúcsban 1300 forint volt a napi bevételünk – mondta a kereskedő. Szegeden a több százezer forintos helypénzen túl kollégiumi szállásának ára és alkalmazottjának bére van a kiadási oldalon. – Összetenném a kezem, ha nullszaldósra hoznám ki az egészet. Ezzel az erővel persze otthon is maradhattam volna – sopánkodott.
Ottjártunkkor mindössze egy bódéban volt különösen nagy a sürgés-forgás: az erdélyi kürtöskalácsot áruló hódmezővásárhelyi cég alkalmazottjai eleddig nem sokat pihenhettek. A 400-420 forintos édes kelt tészták éppen annyira népszerűek, mint tavaly.
A megszólított kereskedők 90 százaléka ugyanazt mondta: most úgy gondolják, hogy jövőre nélkülük nyit majd ki a karácsonyi vásár Szegeden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!