Szeged és környéke

2011.04.22. 20:27

Előadás a kábítószer-függőségről

Apa és fia szerepében Scherer Péter és Kovács Krisztián A gyáva című előadásban. Tabutémát feszeget a REÖK csütörtöki, szobaszínházi előadása, A gyáva című produkció: Kovács Krisztián és Scherer Péter egy drogos fiú és az őt nevelő apa történetét adja elő.

A Maladype Színház REÖK- beli vendégjáték-sorozata – amely során öt kitűnő és izgalmas előadást láthattak a nézők – bebizonyította, hogy a szegedi színházszerető közönség nyitottan és lelkesen fogadja az alternatív színházi produkciókat. A budapesti független társulatnak és az általuk képviselt műfajnak külön rajongótábora lett a városban.

Április 28-án, csütörtökön 19 órától egy hasonlóan érdekes szobaszínházi produkciót láthatnak a nézők a REÖK-ben: a Krétakör Színház előadásaiból és a Kapa-Pepe-filmekből ismert, népszerű [namelink name="Scherer Péter"], valamint a fiatal [namelink name="Kovács Krisztián"] főszereplésével kerül színre A gyáva című darab. Scherer rendezése tabutémát feszeget, hiszen a történet egy drogfüggő fiú monológja, amelyet saját apjával való beszélgetése meg-megszakít. A fiú elmeséli a nézőknek gondolatait, érzéseit, a családjával lévő ellentmondásos kapcsolatát, és azt, hogyan kezdett drogozni, milyen kínlódások árán sikerült leszoknia. Az apa mindezt végignézi, -hallgatja és -éli.

Érdekesség, hogy az alkotók kábítószerfüggők különböző személyes dokumentumai, írásai alapján állították össze a szövegkönyvet, vegyítve a saját írásaikkal. Zavarba ejtően intim párbeszédek és belső monológok hangoznak el, humoros és keserű helyzeteket láthatunk. Az előadás objektíven kezel egy valódi tabutémát, amely minden csapból ömlik ránk, hiszen erről hallani a híradókból, az utcán, a baráti beszélgetések során. A mikrokörnyezet, az apa-fiú kapcsolat bemutatása pedig rávilágít magára a társadalmi problémára is.

Az előadás egyik lelkes kritikája megfogalmazza, hogy a drogos fiút játszó „Kovács Krisztián nem az áldozat kényelmes szerepébe bújik, játéka a személyességnek azon a fokán mozog, ahol színház és valóság többé csak nagyon nehezen választható el egymástól, ez a közvetlenség pedig abszolút hitelt ad minden szónak és gesztusnak".

A jegyeket érdemes előre megváltani a REÖK-ben található Fesztivál Jegyirodában, hiszen elővételben 1200 forintba kerül, míg a helyszínen 1500 forintért lehet megvásárolni.

Nyolcvanévnyi Dóm téri Tragédia a REÖK-ben

Neves színházi szakemberek – így például Vidnyánszky Attila rendező, Koltai Tamás és Nikolényi István kritikus – előadásait hallgathatják meg az érdeklődők április 27-én 10 és 13 órától a REÖK-ben. A Szegedi Szabadtéri Játékok ünnepi nyitóelőadásához, Az ember tragédiájához kapcsolódó konferencia ingyenes.

(x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!