Szeged és környéke

2011.10.02. 19:34

Előkerülnek a cihából az utolsó forintok

Szeged - Öt napja él a végtörlesztés lehetősége – az emberek nem kapkodnak, 3 hónapjuk van a kérelmek beadására. A határidő azokat szorítja, akik lakást adnának el a devizahitelek rögzített árfolyamon történő visszafizetésére.

Fekete Klára

Titkolózó ügyfelek, a sajtónyilvánosságnak nem örvendező banki alkalmazottak. Ez fogadott bennünket, amikor Szeged belvárosában tájékozódni szerettünk volna, hányan, mekkora lelkesedéssel igyekeznek megszabadulni devizaalapú hitelüktől.

A bankfiókok előtt, az utcán a következőket tudtuk meg: a pénzintézetek munkatársai felkészültek, mindenütt van formanyomtatvány, az ügyintézés viszonylag gyors. Hiszen egyelőre csak a végtörlesztés szándékáról nyilatkoznak az emberek. Bár hallottunk olyan történetet is, hogy egy család tízezresektől duzzadó autóstáskával érkezett. Az még egyelőre nem tartozik a jellemző esetek közé, hogy valaki azonnal talált volna magának forinthitel konstrukciót is.

Egy középkorú házaspár csak annyit árult el magáról: igen, ők végtörlesztenek, mégpedig készpénzben. Hozzátették: nem értik, miért kap bírálatot a kormány intézkedése, amikor el kellene ismerni, hogy legalább történik valami. Egy férfi elárulta: 5 éve, 140 forintos árfolyamon 10 évre felvett 8,5 millió forintos CHF-alapú, szabad felhasználású, de ingatlanfedezetű kölcsönét a napokban, átutalással fogja kifizetni. Kiszámolta: jól járt, úgy tud kijönni a „buliból", mintha 2006-ban 10 százalékos kamatozású forinthitelt vett volna fel.

Akinek még bírja a pénztárcája, most egyben törlesztheti az adósságát. Illusztráció: Schmidt Andrea

Akinek még bírja a pénztárcája, most egyben törlesztheti az adósságát.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Mindenesetre számításai szerint a végtörlesztéssel 2,5 milliót nyert, érdemes volt mozgósítania a tartalékait.

Akik nem tudják eladni a lakásukat

Mi van azokkal, akik mindenképpen eladnák a lakásukat, és hitelképesek is, de nem találnak vevőt december végéig? – kérdezte egy olvasónk. A válasz: megtehetik, hogy hitelből fizetik a végtörlesztést, és ha sikerült eladni az ingatlant, lezárhatják az új forinthitelt. A következő hónapokra több ingatlanos cég is áresést vár a nyomott áron megjelenő lakások miatt, így aki ki tud várni, jövőre esetleg magasabb árat érhet el. Ugyanakkor érdemes figyelni arra, hogy az új forinthitel végtörlesztésének milyen költségei vannak.

Egy fiatal, 2 gyermekes párral is beszéltünk: ők 20 évre adósodtak el svájci frankban, a 8 milliós tőke és a kamat törlesztőrészlete mára mintegy 150 ezer forintra nőtt. Szeretnének végtörleszteni, de erre csak forinthitelből képesek. A férfi azt mondta, még tájékozódnak, és abban reménykednek, hogy az elkövetkező hetekben a jelenleginél kedvezőbb kamatozású forintkölcsönöket ajánlanak majd a bankok.

Mire kell odafigyelni? Svájcifrank-alapú hitel esetében 180, eurónál 250, japán jen esetében 2 forintos, rögzített árfolyamon lehet végtörleszteni, ha az ügyfél a rögzített árfolyam alatti szinten vette fel a hitelt. Igényét december 30-áig írásban kell benyújtania a bankjában, a pénzintézetek senkit sem utasíthatnak el.

A határidők azonban szorosak: végtörleszteni – cihából előkerült vésztartalékból, eladott lakás árából vagy forinthitelből – legkésőbb az igénylés utáni 60. napon kell. Aki például holnap adja le a szükséges papírokat, annak december 3-áig kell rendeznie a számlát: ha kölcsönt vesz fel, akkor el kell hogy bírálják a hitelkérelmét is. A fedezet ugyanaz az ingatlan lehet, amelyben lakik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!