Szeged és környéke

2015.01.21. 12:41

Előzetesben a Delfi Koronája alapítvány vezetője

Szeged - Különösen nagy vagyoni hátrány okozó költségvetési csalás miatt rendelték el az előzetes letartóztatását a Delfi Koronája alapítvány vezetőjének, aki ellen hűtlen kezelés miatt már eljárás folyik a Szegedi Törvényszéken.

Munkatársunktól

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsítása, valamint bűnismétlés veszélye miatt előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság egy szegedi alapítvány vezetőjét szerdán.

– A gyanú szerint a gyanúsított vezetése alatt álló szegedi székhelyű alapítvány által működtetett oktatási intézményekben több száz ember után jelentették le valótlanul az illetékes hatóságok felé, hogy hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek. Ezen ténylegesen nem is létező hallgatók után jogosulatlanul vettek igénybe legalább 90 millió forint állami támogatást. A gyanúsítottal szemben az alapítvány sérelmére elkövetett hűtlen kezelés miatt már eljárás folyik a Szegedi Törvényszéken – közölte [namelink name="Szanka Ferenc"] ügyészségi szóvivő.

Utóbbi bűncselekményről másfél éve számolt be lapunk, amikor a Delfi Koronája Oktatási és Kulturális Alapítvány tizenkét munkatársát vádolta meg üzletszerűen elkövetett 83 millió forintos sikkasztással a Csongrád Megyei Főügyészség. Ekkor vádolták meg 47 millió forint hűtlen kezeléssel is az alapítványvezetőt, aki megszegte vagyonkezelési kötelezettségeit. – A vád szerint az alapítványt vezető nő az alapítvány költségvetéséből saját ingatlanjait újíttatta fel, amiket aztán indokolatlanul adott bérbe az alapítványnak, amely nem használta azokat. A nő az alapítvány részére 7 millió forint értékben vásárolt ruhaneműket, de ezeket is ő használta. Többek között vásárolt egy 185 ezer forintos cipőt, valamint luxusutakra fizetett be Balira és ötcsillagos német szállodákba – mondta akkor Szanka Ferenc.

A Delfi Koronája Oktatási és Kulturális Alapítvány 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy középfokú oktatási intézmények, szakképző iskolák létrehozásával, azok fenntartásával, működtetésével megvalósítsák a megnövekedett szakmai igényekhez igazodó magas szintű általános és szakmai képzést. Célként fogalmazták meg elősegíteni a hátrányos helyzetűek és fogyatékkal élők képzését, a tanulási nehézségekkel küzdők felzárkózását. Az alapítvány esti tagozatos gimnáziumi képzéssel is foglalkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!