Szeged és környéke

2007.07.31. 16:19

Előzetesben, az ítéletre várva

Szeged - Szegeden, a Dorozsmai úton található előzetesház rácsos ablakai mögött most 210-en élnek. Az előzetesben lévő letartóztatottaktól, vagy a nem jogerős ítélettel rendelkező fogva tartottaktól külön helyezik el a szabálysértőket. Mert akad, aki úgy dönt: a pénzbírság megfizetése helyett leüli a büntetést. Ám közülük többen a rácsok mögött töltött egy-két nap után inkább a csekket kérik.

Horváth Levente

Szögesdróttal magasított robosztus betonkerítés, őrtornyokban strázsáló fegyveres egyenruhások és rácsos ablakok fogadják a Dorozsmai úti előzetesházba érkezőket Szegeden. Csongrád megye egyetlen előzetesházában azok töltik vizsgálati fogságukat, akiknek az ügyében még nem született jogerős ítélet. A Szegedi Fegyház és Börtön II-es számú objektumában hasonló a szigor és hasonlóak a biztonsági intézkedések, mint a Csillagban.

– Az előzetesnek három év lehet a felső határa, fiatalkorúak esetén pedig két esztendő – magyarázza Stein Zoltán alezredes, a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnokhelyettese. – Az itt töltött idő beszámít a későbbi ítéletbe. Az előzetesben fogva tartottakat mindvégig megilleti az ártatlanság vélelme, ezért jobb körülmények között helyezzük el őket, mintha börtönbe kerülnének. De akárcsak az elítéltek, ők is zárkákba kényszerülnek. Az előzetest a büntetőeljárás lefolytathatósága miatt rendelik el, amikor is tartani lehet a vádlott szökésétől vagy a tanúk esetleges megfélemlítésétől.

A védőügyvéd bármikor jöhet

Az előzetesben lévőknek jogukban áll kapcsolatot tartani a külvilággal. Levelezhetnek, kaphatnak csomagot, telefonálhatnak és látogatót is fogadhatnak. Utóbbit csak külön ügyészi engedéllyel. A védőügyvédjükkel ugyanakkor korlátlanul beszélhetnek, találkozhatnak – e falakon belül. A Dorozsmai úti, 230 fős befogadó képességű előzetesházban jelenleg 210-en laknak. Közülük 198 az előzetesben lévő letartóztatott és a nem jogerős ítélettel rendelkező fogva tartott. A szabálysértők a pénzbírság kifizetése helyett választották az elzárást, aminek maximum egy év lehet az időtartama.

– Az előzetesház három szintjén összesen 56 zárkát alakítottak ki. Ezek közül a 42, egyenként 30 négyzetméteres nagyzárkában hat-hét fogva tartottnál többet nem helyezünk el egyszerre. Ugyanis egy-egy személynek lehetőleg négy négyzetméteres életteret kell biztosítanunk. Egyszemélyes, hét négyzetméter alapterületű zárkákat szintenként találni – mondta el az alezredes, akivel körbe is jártuk az épületet.

Átmeneti intézet

A Dorozsmai úti előzetesház 22 éve átmeneti intézetnek épült. Az ország egész területéről ide szállították azokat a rabokat, akiknek hosszú, legalább hétéves volt a börtönbüntetésük, de legfeljebb két év volt vissza szabadulásukig. A szegedi épületben 1996-ban csupán harmincan raboskodtak, ezért azt kihasználatlansága miatt bezárták. Néhány évvel később felújították: 2002 nyarától előzetesházként működik.  A zárkákban csak a legszükségesebb bútorokat találni: ágyak, néhány szék és fémszekrények. A mosdó és – a Csillag zárkáival ellentétben – a fallal elrekesztett illemhely is alaptartozék.

– Az előzetesesek a saját, civil ruhájukat és cipőjüket viselhetik, de a legszükségesebb tárgyaikat (poharat, körömcsipeszt, könyvet, villanyborotvát) is behozhatják – beszélt a fogva tartottak életkörülményeiről Stein Zoltán. – A szabad levegőn napi egy órát tartózkodhatnak.

A szabálysértőket az előzetesesektől külön helyezik el, de ők sem kerülnek feltétlenül egyszemélyes zárkába. A legtöbbjük, néhány itt töltött nap után, inkább a büntetésként kiszabott díj kifizetését választja.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!