Szeged és környéke

2008.08.25. 19:18

Elsőéves hallgatók tanévkezdő stresszei

Szeged - Idén szeptemberben is több mint hatezer hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem valamely szakán. Az élethelyzet változásai komoly stresszt idézhetnek elő, ami fizikai tünetekben is jelentkezhet.

Farkas Judit

A beilleszkedés, az új követelmények komoly feszültséget okozhatnak az elsőévesekben, ami fizikai tünetekhez, stresszoldó szerek fogyasztásához is vezethet. Az SZTE szakembere szerint a cél a feszültség kezelése: tanulási, életvezetési tanácsadással segítik a hozzájuk fordulókat.

A Szegedi Tudományegyetemre felvett, hatezernél is több elsőéves várakozással néz az egyetemista évek elébe, ám nem mindenki számára alakul gondtalanul a diáklét. Az élethelyzet változásai komoly stresszt idézhetnek elő, ami fizikai tünetekben is jelentkezhet.

– Táplálkozási , emésztési és pszichoszomatikus problémák, körömrágás, hajtépés – sorolta dr. Szenes Márta pszichológus, a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központjának vezetője a panaszokat. A heves szívdobogás, a fokozott izzadás, a lábrázás is feszültségre utalhat.

A gólyatábor több lehetőséget kínál az ismerkedésre. Illusztráció: Karnok Csaba

A gólyatábor több lehetőséget kínál az ismerkedésre.
Illusztráció: Karnok Csaba

A központban vizsgaidőszakban jelentkeznek a legtöbben, de sok elsősnek okoz gondot a beilleszkedés, az új követelmények teljesítése. Identitásproblémák is nyomaszthatják a hallgatókat: valóban az a szak-e az igazi, amelyet választottak? – Ezt jó, ha mielőbb átgondolja az elsőéves: aki olyasmivel foglalkozik, amit nem szeret, gyakrabban feszült – tanácsolta a központ vezetője. A feldolgozatlan feszültség következménye pedig túlzott alkohol- és drogfogyasztás is lehet.

Gép segít a tanulásban

A központ tréningjein agytréner gépet is használnak a megfelelő relaxációs tudatállapot eléréséhez. A gép hang- és fényhatásokkal működik, és segíthet a tanulásban, memorizálásban vagy a pihenésben: később szükség esetén a használója már magától is fel tudja idézni ezeket az állapotokat.

– A cél nem a stressztől való teljes megszabadulás, a dolgozatoknál, vizsgaszituációkban segíthet is az egészséges mértékű izgalom – hangsúlyozta a pszichológus. Az a kérdés, a diák teljesítményét mennyire befolyásolják a stresszreakciók. Fontos, hogy minél hamarabb segítséget kapjon, mielőtt kialakul egy tanult tehetetlenség – előre kudarcosnak érzi magát, ami aztán önbeteljesítő jóslatként működik a vizsgán, zárthelyin. – Az egyetemen nagy tananyagot kell elsajátítani viszonylag rövid idő alatt, ami más tanulási stratégiákat követel, mint a középiskola. Ezeket tanulási tréningeken ismerhetik meg a hallgatók, és tartunk vizsgára felkészítő tréningeket is – mutatta be a tanulási nehézségek kezelését a szakember.

A rászorulókat életvezetési, párkapcsolati tanácsadással is segítik, az igazán súlyos tüneteket azonban általában nem az egyetemista lét idézi elő. – A hajtépés, a köröm tövig, fájdalomig rágása mögött olyan családtörténet, élethelyzet is húzódhat, amelyben az utolsó csepp a vizsga előtti félelem. Ilyenkor komolyabb terápiára van szükség – figyelmeztetett a doktornő.

A leendő elsősöknek pedig azt javasolta: ismerkedjenek meg felsőbb évesekkel, akik segíteni tudják őket az első hetek feladataiban! A jó közösség, a boldog párkapcsolat stresszoldó hatású, a társ, a barát segít feldolgozni az esetleges kudarcélményt – de akár a sikereket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!