Szeged és környéke

2013.02.10. 20:37

Eltemették Ópusztaszer lovas íjászát

Ópusztaszer - Lóháton, fehér ruhába öltözve kísérték családtagjai utolsó útjára szombaton Dömös Jánost. Az ópusztaszeri emlékparkban dolgozó lovas íjász tanyája januárban porig égett, a férfi ezután egy rutinszívműtétből nem ébredt fel.

Segesvári Csaba

Százak búcsúztak szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Dömös Jánostól. A parkban lovas bemutatókat szervező férfi családjának tanyája január elején porig égett. A Pitricsom 610-ben élő család Ópusztaszerre költözött, az újrakezdést tervezték, Dömös János szívműtétre készült. A kórházból azonban már nem tért haza.

– Olyan, mintha egy éve történt volna. Most mamáéknál lakunk, szükségünk van egymásra – mondta lapunknak [namelink name="Dömös Anikó"]. Az ópusztaszeri lovas íjász felesége két gyermekükkel továbbra is a tanyai életet választja, férje lovát is megtartják.

Eltemették Ópusztaszer lovas íjászát. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


– Rengeteg segítséget kaptunk. A park saját halottjaként temettette el Jánost, szinte nem telik el úgy nap, hogy ne hívnának fel, és kérdeznék meg: mire van szükségetek? Nem nagyon tudok kapni. Érzem, hogy a barátok, ismeretlenek szívből adnak, de bennem még mindig felmerül: hogyan tudom ezt viszonozni? Megnyugtatnak, hogy nem kell viszonozni. Nagyon sok önzetlen emberrel találkoztunk. A műtét utáni napon többen felhívtak, érdeklődtek: hogy van János? Nem tudhatták, hogy nem ébredt fel.

A Szent-Györgyi Albert Rotary Club is segített

– Tudtuk, hogy mindenük odaveszett, segíteni szerettünk volna – mondta [namelink name="Elekes Zoltán"]. – [namelink name="Ungváry Miklós"] ezüstérmes olimpiai bajnok cselgáncsozó és [namelink name="Vajda Attila"] világ- és olimpiai bajnok kenus ereklyéit, valamint az A-Híd Szeged Beton játékosai által aláírt labdát árvereztük el a januári Rotary-bálon. A befolyt összeget 250 ezer forintra kiegészítve adtuk át a családnak. A Szent-Györgyi Albert Rotary Club nevében szakmai segítséget is ajánlottunk a családfőt elvesztő Dömöséknek, és kétkezi munkával is hozzájárulunk otthonuk újjáépítéséhez.

Tragédiájuk híre villámgyorsan terjedt a Facebookon, többen pénzt és a mindennapi élethez szükséges eszközöket juttattak el Dömöséknek Ópusztaszerre.

Szombaton a nemzeti parkban tartott temetésen a család fehérben volt. A félórás búcsúztatót követően János hamvait a család tanyája melletti dombon helyezték végső nyugalomra. „Most tél van és csend és hó és halál" – idézte Vörösmarty Mihály költeményét [namelink name="Nagy László"], az emlékpark korábbi igazgatója. A Legendák földje közössége kopjafát állított Dömös János tiszteletére, családtagok, barátok, ismerősök emlékeztek a hagyományőrző lovas íjászra. – Az erősödő nemzettudat hozta közénk a szeri lovascsapatot, először [namelink name="Cseppentő Attila"], majd Dömös János vezetésével. János lovakat vásárolt, elkezdte a múltat megtanulni, vásárhelyiből a puszták fia lett – fogalmazott Nagy László, majd hozzátette: János nem kért és nem is kapott sokat az élettől. Milliók látták, mégis kevesen ismerték. – Szer honfoglaló harcosa magára hagyta a jelent, a jövőt – tette hozzá.

A korábbi parkigazgató beszédét Dömös János kedves dala követte, majd a lóháton várakozó, fehérbe öltözött családtagok utolsó útjára kísérték. Búcsúzóul színes szalagot kötöttek az emlékére ültetett fára.

Unger Lívia képösszeállítása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!