Szeged és környéke

2013.06.09. 21:24

˝Elveszítjük a bevételünk 40 százalékát˝

Szeged - Az a nyugdíjas vagy korhatár előtti ellátott, aki tovább dolgozik köztisztviselőként vagy közalkalmazottként, júliustól nem kap nyugellátást. Az Alkotmánybíróság már vizsgálja az ügyet.

Dombai Tünde

– Júliustól a család nettó bevételének 40 százalékát veszíti el azzal, hogy a nyugdíjfolyósító leállítja a közalkalmazottak és köztisztviselők nyugellátását, ha dolgoznak. 130 ezer forint a fizetésem, 80 ezer a nyugdíjam, a jogszabályváltozáskor magától értetődőn a fizetésemet választottam, hogy meg tudjunk élni valamiből. A feleségem is dolgozik, az ő nyugdíjkifizetését is leállítják, ő is hasonló összeget veszít. Rendkívül nehéz helyzetbe kerülünk, mert a gyerekeinket is nekünk kell támogatnunk – hívta szerkesztőségünket egy olvasó, aki kérte, hogy a nevét ne írjuk le. A munkahelyén az alkalmazottak negyede jár hasonló cipőben. Akinek jobb a nyugdíja, mint a fizetése, az felmond. Olvasónk hallotta, hogy [namelink name="Szabó Máté"], az alapvető jogok biztosa Alkotmánybírósághoz fordult a kettős juttatás tilalmáról szóló rendelkezés miatt. Szeretné tudni, mikor számíthat az AB döntésére.

Az ombudsman nem azt vizsgálta, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása alkotmányos-e, hanem azt, hogy védelem alatt állnak-e a folyósított nyugdíjak. A biztos arra a következtetésre jutott, hogy a nyugdíjra való jogosultság vagyoni értékű jog, és mint tulajdonhoz való jog, alkotmányos védelem alatt áll. A biztos szerint sérül az arányosság követelménye is, ha a nyugdíjrendszerben rövid időn belül jelentős mértékű változást vezetnek be.

Kérdésünkre [namelink name="Bitskey Botond"], az Alkotmánybíróság főtitkára azt a tájékoztatást adta, hogy az alapvető jogok biztosának indítványa május 16-án érkezett meg az Alkotmánybírósághoz. Az ügyet kiszignálták az előadó alkotmánybíróra, aki megkezdte az indítvány vizsgálatát. Hogy a taláros testület várhatóan mikor dönt, konkrét választ nem tudott adni. A testület az ügyet napirendjére tűzi, amint az érdemi elbírálásra alkalmassá válik.

Lapzártánkig a szakminisztériumtól nem érkezett információ arról, hány embert érint a megyében az öregségi nyugdíj, illetve a korhatár előtti ellátás leállítása. A törvény szerint szüneteltetni kell az öregségi nyugdíj, illetve a korhatár előtti ellátás folyósítását, ha a nyugdíjas közalkalmazotti, kormányzati, állami vezetői, közszolgálati, bírói, igazságügyi alkalmazotti, ügyészségi, fegyveres szervvel hivatásos szolgálati jogviszonyban áll, illetve a Magyar Honvédséggel szerződéses vagy hivatásos szolgálati viszonyban van.

Az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság arról tájékoztatott, hogy az öregségi nyugdíj, illetve a korhatár előtti ellátás a jogosult kérelmére csak akkor folyósítható újból, ha igazolja a munkaviszony megszűnését. Ha az érintett nem töltötte be a rá érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor vizsgálni kell, hogy az adott évben az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja-e a január 1-jén érvényes minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát, azaz 2013-ben az 1 millió 764 ezer forintot. Ha a nyugdíjas keresete meghaladja az éves keretösszeget, akkor abban az évben nem folyósítanak neki nyugellátást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!