Szeged és környéke

2017.06.23. 14:35

Emelik a menzadíjakat a szegedi bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és kollégiumokban

Szeged - Januártól öt százalékkal emeli az önkormányzat a menzadíjakat a szegedi bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és kollégiumokban.

Dombai Tünde

Más háza tája


A szegedi polgármester más városokat is megemlít az indítványában, ezek a települések már idén drágábban étkeztetik a gyerekeket. Hódmezővásárhelyen 10, Szolnokon két lépésben 8, illetve 15 százalékkal emelték a menzai térítési díjakat.

– Mindent megértek, az én minimálbéremet is emelték az idén, és ezzel annak a maradéka is eltűnik. A többit vitte a tej, kenyér és minden más drágulása – vélekedett tegnap egy édesanya Szegeden, a Vitéz utcai bölcsőde előtt. Nem hallott még a menzadíjak emeléséről, és az újságban sem akart szerepelni, de azt elmondta, hogy kislánya óvodába megy ősztől, őket már ott éri a januári árváltozás. A városi intézmény Micimackó csoportjában a gyerekek tegnap zöldségkrémlevest és vadasmártásos kagylótésztát kanalaztak jóízűen.


Ma dönt a közgyűlés a menzadíjak emeléséről, de ez várhatóan már csak jelképes lesz, hiszen a bizottságok kérdés nélkül megszavazták az intézkedést. Botka László polgármester előterjesztésében azzal indokolja a díjnövelést, hogy két éve nem nyúltak hozzá, és az önkormányzattal szerződésben álló Suli-Host Kft. nem bírja tovább kigazdálkodni a minimálbéremelést, az inflációt, a nyers- és üzemanyagok drágulását.

 

Emiatt januártól egységesen 5 százalékkal emelik a térítési díjakat. (Ezt táblázatunkban 22 munkanapos hónapra bontva mutatjuk.) Persze nem minden családnak növekszik egyformán a terhe. Az önkormányzat jelenleg ugyanis 13 ezer 670 gyerek ellátását biztosítja a menzán, de közülük 5034-en ingyenesen, 2093-an pedig kedvezményesen, azaz fél áron esznek.


Érdeklődésünkre [namelink name="Pék József"], a Suli-Host Kft. ügyvezetője elmondta, 209 minimálbéres dolgozójuk van a sofőrtől az adminisztrációig. Kiszámolták: az ő kötelező béremelésük idén – a szociális adókedvezményt is bekalkulálva – 33 millió forintos pluszkiadást jelent. Mivel a kormány jövőre tovább emeli a bérminimumot, az nekik 37 millióval több költség.

 

A Vitéz utcai bölcsődébe két korcsoportnak  négyféle diéta szerint érkezik az ebéd. Fotó: Kuklis István

A Vitéz utcai bölcsődébe két korcsoportnak négyféle diéta szerint érkezik az ebéd. Fotó: Kuklis István

Megírtuk, idén 15 százalékkal emelkedett a minimálbér, a szakmunkások garantált bérminimuma pedig 20 százalékkal (2017. február 15.: Minimálbér-emelés: leépítenek a kisvállalkozók). Az idei bruttó havi 127 ezer 500 forintos bérminimumból – kedvezmények nélkül – 84 ezer 788 forint nettó marad, a szakmunkás-minimálbér bruttó 161 ezer forintjából pedig 107 ezer 065 forint. Jövőre ezek újabb 8-8 százalékkal nőnek, utána további 2-2 százalékkal.

 

A cégvezető azt mondta, az 5 százalékos menzadíjemelés az idei és a jövőre várható béremelésre elég. Persze közben drágultak olyan nyersanyagok, mint a kenyér, aminél újabb növekedésre számítanak. A hús ára ingadozik, a gyümölcsöké és zöldségeké bizonytalan. Náluk is jellemző a munkaerő-elvándorlás. Szerdán hárman mondtak fel, két szakács és egy kisegítő. A dolgozók pótlására 25-30 diákmunkást vetnek be, ám őket a szakképzettek helyére nem vehetik fel. Szakácsból mindig van felvétel, jelenleg 4–6 jelentkezőnek is tudnának munkát adni. Már ha lenne jelentkező, de a mostani nyári elszívás után azt sem tudják, miként kezdik el a tanévet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!