Szeged és környéke

2013.04.20. 14:38

Emlékművet avattak az örmény népirtások áldozatainak Szegeden

Szeged - Egy 11 fős örmény küldöttség is eljött a szegedi dóm mellett tartott megemlékezésre, amelyen felavatták az örmény genocídiumok áldozatainak emlékére állított keresztes követ. <br>

Vida-Szűcs Imre

- Sok-sok évtizede már, hogy a világ örmény közössége április 24-én tart emléknapot, ilyenkor a világ összes országában gyertyát gyújtanak, imádkoznak az örmény közösségek a népirtások áldozataira emlékezve - mondta Levon Sargsyan nagykövet szombaton Szegeden, a dóm melletti Keresztény Szolidaritás Parkjában, ahol a Szeged-csanádi Egyházmegye és az Országos Örmény Önkormányzat szervezésében emlékművet avattak az örmény genocídiumok, vagyis népirtások áldozatai emlékére.

Felavatták az örmény népirtás áldozatainak emlékművét Szegeden. Fotó: Frank Yvette

Felavatták az örmény népirtás áldozatainak emlékművét Szegeden.
Fotó: Frank Yvette

[namelink name="Levon Sargsyan"] emlékeztette a jelenlévőket: a Törökországban elhunyt több mint 1,5 millió áldozatra is emlékezünk. - Voltak nehéz pillanatok, de ezeket elviszi a szél, mint a hamut. Az örmény népirtás megtörtént valóság volt. Harcoljunk, hogy a világban több hasonló esemény ne történhessen meg - fogalmazott a nagykövet. Mint mondta, a Magyarország és Örményország közötti kapcsolatok megszakadtak, de a két ország történelmének több száz éves múltja van.

Az eseményre [namelink name="Martonyi János"] külügyminisztert is meghívták, aki halaszthatatlan elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni. Levélben osztotta meg gondolatait az emlékezőkkel. "Különösen értékes minden olyan esemény, amely a két nép közötti rokonszenvet és bizalmat erősíti. Magyarország abban érdekelt, hogy tovább mélyüljön a magyar-örmény barátság és a két ország között erősödjön és szélesedjen az együttműködés az élet minden területén, beleértve a diplomáciai kapcsolatokat is. A sajnálatos módon jelenleg szünetelő politikai érintkezések ellenére Magyarország támogatja Örményország európai integrációját, és üdvözölné, ha a Keleti Partnerség és az Európai Unió ez év őszi, vilniusi csúcstalálkozójáig lezárulnának a társulási egyezményről és a szabad kereskedelemről folyó tárgyalások" - írta Martonyi János, aki azt kívánta, a keresztes kő legyen a magyar-örmény barátság újabb jelképe.

Emlékművet avattak az örmény népirtások áldozatainak Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)


A követ [namelink name="Kiss-Rigó László"] megyés püspök és Anusavan Jamkochyan püspök áldotta meg, majd koszorúzással zárult az esemény, amelyre egy 11 fős küldöttség érkezett Örményországból. A Gál Ferenc Hittudományi Főiskola (Dóm tér 6.) Klebelsberg termében az örmény történelmet bemutató kiállítás nyílt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!