Szeged és környéke

2019.09.07. 12:52

Emlékparkot kapott a Gerliczy család Deszken

Az Alkotmány utcán kapott emlékparkot a Deszk fellendítésért sokat dolgozó Gerliczy család, amelynek két tagja elismerést is kapott pénteken. Elkezdődtek a XXV. deszki falunapok.

Több mint 200 évvel ezelőtt Deszken és a környező településeken telepedett le a Gerliczy család, 1884-ben kastélyt építettek a településen áthaladó jelenlegi 43-as számú főút mentén. Gerliczy Ferenc a település hosszú távú fejlődésének elindítója volt. Idén a család emlékére az önkormányzat az Alkotmány utcán parkot készített, amelyet pénteken avattak fel a XXV. deszki falunapokon.

A rendezvényen ott voltak a Gerliczy család Egyesült Államokból ide utazó leszármazottjai, a család legidősebb tagjának, báró Gerliczy Györgynek a gyermekei: ifj. George Gerliczy és Gabrielle Korosec, valamint Nora Gerliczy. Ezt követően a szabadidőparkban nyitóünnepséget tartottak, több elismerést is átadtak. Oklevelet vehetett át Vass Maja a kézilabdasportban elért kiemelkedő eredményeiért, míg a nyugdíjasklubban végzett áldozatos munkájáért Széll Jánosné, Kása Andrásné, Mélykúti Elemérné, Juhász Ferencné és Ármány Istvánné. Köszönetet mondtak a Móra Ferenc Csicsergő Óvoda nyugdíjba vonuló két pedagógusának, Motyovszkiné Villim Máriának és Osziczki Istvánnénak hosszú éveken át tartó áldozatos munkájukért. A testnevelési és sportdíjat a Deszki Sport Club női kézilabdacsapatának adományozták, amiért a település történetében először feljutott a csapat az NB II-be.

Deszk testvértelepülései emléktáblát kaptak a parkban. Fotók: DM

A vállalkozói díjat a D-D Tex Kft. – Dura László ügyvezető – kapta, míg a posztumusz Deszk Községért díjjal Gyukin Györgyöt ismerték el, a posztumusz díszpolgári címet pedig George Gerliczy vehette át. Üdvözölték Deszk legfiatalabb lakóját, Oszlánczi Zara Larát, a legidősebb hölgyet, Daru Józsefnét és a legidősebb férfit, Vas Józsefet. A nap folytatásában a Miénk a színpad című kulturális műsornak lehettek részesei a deszkiek, majd Kaczor Feri szórakoztatta a nagyérdeműt, végül hajnalig tartó tánc következett DJ Kasza Tibivel. Szombaton többek közt traktoros-fúvószenés ébresztővel, horgászversennyel, a XVI. Szalma Zoltán kézilabda emléktornával, szomszédolóval, a VIII. falunapi tortadíszítő versennyel és a polgármesterek

XX. nemzetközi főzőversenyével folytatódik a rendezvény. Ez utóbbira majdnem ötvenen neveztek. Ahogyan az Csongrád megyében már számos településen hagyománnyá vált, úgy Deszken is köszöntik az újszülötteket a település ünnepén, szombaton tíz órától babafákat ültetnek a régi temető melletti sportpályánál, minden gyermek saját fát kap. Lesz görkorcsolya- és extrémsport-bemutató, koncertet ad a németországi testvértelepülés fúvószenekara, 20 órától pedig Zséda élő koncertjének lehetnek részesei az érdeklődők. A nap tűzijátékkal és utcabállal zárul, a bulihoz DJ Sindel szolgáltatja a zenét. A szabadidőparkban egész nap népi játszóház, ugrálóvár, biliárdfoci, rodeóbika, csillámtetoválás, arcfestés, kézműveskedés, íjászat és minden földi jó várja a gyerekeket. Vasárnap ünnepi szentmisével és a Deszki női kar templomi hangversenyével zárulnak a falunapok.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!