Szeged és környéke

2019.02.13. 16:20

Emléktáblát kap Lakó Károly múzeumi állatpreparátor

Mender Ákos szegedi amatőr tudománytörténész kezdeményezésére domborműves emléktáblát kaphat a szegedi születésű Lakó Károly, aki Brazíliában telepedett le múzeumi állatpreparátorként.

K.A.R.

A zoológiai és néprajzi gyűjtőnek születési helyére, az egykori Magyar Királyi Bábaképezde épületére – Londoni körút 18. – helyezhetik el a táblát, amelynek tervét Farkas Pál és Farkas Réka szobrászművész készítette el.


Magyarországi ismeretlensége ellenére Lakó Károly nevéhez fűződik több állat- és növényfaj felfedezése, illetve 1929-ben többedmagával egy észak-brazíliai indián törzset is felfedezett. Az évtizedek során kilenc brazil államban, illetve Venezuelában, Kolumbiában és Ecuadorban kutatott. 1937-től haláláig, 1960. április 23-áig a Brazil Nemzeti Múzeum munkatársa volt. A 20. század első felének egyik legjelentősebb utazója és gyűjtője volt, személye brazíliai munkássága révén a külföldi szakirodalomban megkerülhetetlen.


Amennyiben pénteken a közgyűlés is jóváhagyja, április 23-án ünnepélyes keretek között avatják fel a táblát, ennek minden költségét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Földrajzi Múzeum fedezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!