Szeged és környéke

2016.09.10. 14:12

Építkezőkre vár az Öthalom lakópark

Kevesebb mint tíz család él a béketelepi Öthalom lakóparkban, ahol kétszáz telek még üres. Szeretnek ott, csak a gaz ne nőne a közvilágítás kandeláberei fölé. Az eredeti beruházót elsodorta a válság, most a CIB Bank a terület gazdája. Bő négymillió forint egy összközműves telek, de csak akkor, ha mind a 204-et megveszi valaki.

Kovács András

– A Szeged-Béketelepen található Öthalom lakópark gazos területein tavaly és idén is volt tűz, ami a lakóházakat 50-100 méterre megközelítette – mondta Bálint Krisztián, amikor szerkesztőségünket megkereste. Mi is láttuk a helyszínen, hogy a telkekhez tartozó villanyóraszekrények megolvadtak, több teljesen ki is égett. Közvetlenül mellettük vannak a nyomás alatt lévő gázcsonkok, a lakók pedig félnek, hogy ezek nyílt lánggal érintkezve robbanásveszélyesek.


A lakópark bő kétharmada teljesen rendezett képet mutat, ezeket a területeket kaszálják, legeltetik. A már elkészült és lakott házak igényesek, közvetlen környezetük barátságos. Ha a terület egy része nem gazos, illetve nincs a tavalyi és az idei tűz, soha sem keresik meg a sajtót az ott lakók. A kint élők felével beszéltünk is, nem igazán zavarja őket a kétszáz üres telek, rajta a közműszekrényekkel.


Az azonban érthetetlen, hogy bizonyos területeken hosszú évek óta a természet az úr, a gyorsan növő nyárfa itt-ott már a közvilágítás kandeláberénél is magasabb. Ez utóbbiakból csak minden második, harmadik ég takarékossági megfontolásból. A csapadékvíz-elvezető árkot helyenként már meg is emelték a gyökerek, pedig tekintélyes súlyú betonszelvények vezetik el a vizet.

 

Bálint Krisztián és Harmath Sándor. Szeretik a csendet. Fotó: Karnok Csaba

Bálint Krisztián és Harmath Sándor. Szeretik a csendet. Fotó: Karnok Csaba

Több helyen már egy autó is alig tud elmenni az út két szélén megnövő fák között, anélkül, hogy ne súrolná az ágakat, nemhogy kettő. Szentágotai Balázs is egy ilyen részen lakik, kapujából például nem látni a lakóparkot a nyárfasövénytől, de szeret itt élni. Találkoztunk a legelső beköltözővel, Harmath Sándorral is, aki önkéntes munkával tartja karban az út túlsó oldalát, az általa ültetett fák lassan már védenek is valamennyit a szél ellen. – Még út sem volt itt, amikor elkezdtem. Ha még kaszálnának is, egy szavam se lenne – mondja lényegében ugyanazt, mint a többi lakó.


A lapunkat megkereső Bálint Krisztián még 2007-ben találkozott a beruházó ajánlatával, a tervasztalról vették meg a telket, 2009 elején került a birtokukba. Topogtak egy kicsit, mert beütött a válság, de 2012-ben elkezdték az építkezést. – Egy kivétellel minden lakót név szerint ismerek, most már csak az kellene, hogy néhány fiús család is építkezzen, mert eddig szinte csak lányos szülők találtak itt otthonra – mondja a kétgyermekes Bálint Krisztián.

 

Építkezőkre vár az Öthalom lakópark - galéria (Fotók: Karnok Csaba)

A válság elsodorta a beruházó Telek Kft.-t, ma a CIB Bank ingatlanértékesítő cégének birtokában van a terület. Továbbítottuk nekik a lakók felvetéseit.


– A CIB Csoport visszavett ingatlanok értékesítésével foglalkozó leányvállalatának, a Recovery Zrt.-nek az a célja, hogy az ingatlant egyben értékesítse, ez folyamatban van, és bízunk benne, hogy hamarosan lezárulhat – tudtuk meg a bank kommunikációs osztályától. A kaszálással kapcsolatos hiányosságokat jelezték az ingatlan karbantartójának, aki gondoskodik a mielőbbi megoldásáról. – Az elmúlt időszakban valóban volt egy kisebb tűz, amelyet a katasztrófavédők szerencsére gyorsan megfékeztek, a kaszálással kapcsolatos problémák megoldásával egyidejűleg a hasonló esetek megelőzéséről is gondoskodunk – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!