Szeged és környéke

2009.02.03. 16:27

Éppen a lélektani határ alatt az euró

Szeged - A 300-as, lélektani határon imbolyog a forint-euró árfolyam a napokban: a történelmi mélypontról, 299,3-ról tegnap kissé visszaerősödött nemzeti valutánk: például délután 295-re. Többe kerül a nászút, a téli nyaralás, veszítenek az importcégek – a Texpack például 40 millió forintot. Viszont olcsóbban vehettünk cipőt.

R. Tóth Gábor

Negatív árfolyamrekordot állított be az euró pénteken: jegyzése napközben érintette a 299,3 forintot. Nemzeti valutánk tegnap erősödésnek indult a budapesti bankközi piacon (délután negyed ötkor 295 forint volt), továbbra is közel maradva a 300-as, lélektaninak nevezett határhoz.

„Eladás: 299,99" – olvastuk a szegedi Kárász utca egyik valutaváltójánál, odébb 299,89-et láttunk tegnap délelőtt, ám a hétvégén már volt 301,5-ös eladási ár is Szegeden. A váltók figyelik a nemzeti bank hivatalos árfolyamát: akár naponta többször is igazítanak hozzá, módosítanak áraikon.
– Megtöbbszöröződött a forgalmunk az utóbbi napokban. Akik nyáron mondjuk 230 forintért vásároltak eurót, most látják úgy: érdemes eladni azt. Döntően ezer-tízezer eurós tételeket hoznak, ilyen esetekben valószínű, hogy megtakarításokról van szó – mondja Kósa Zoltán, az Exclusive Change Cégcsoport igazgatója. Ha utánaszámolunk, rájöhetünk, nem volt rossz befektetés: aki augusztusban, mondjuk 234-ért vett 10 ezer eurót, most pedig 298-ért eladta, több mint 600 ezer forintot keresett 5 hónap alatt. S hogy mi lesz? Nem lehet megjósolni.

Pénzváltónál. Egy euróért gyakorlatilag háromszáz forintot kértek tegnap Szegeden Fotó: Miskolczi Róbert

Pénzváltónál. Egy euróért gyakorlatilag háromszáz forintot kértek tegnap Szegeden Fotó: Miskolczi Róbert
– A nemzeti bank nem tervez forintsegítő programot, sem intervenciót az erősödés érdekében. Mégis úgy gondolom, a 300-as lélektani határ megállítja a forint gyengülését, erre már reagálni fog a pénzvilág – vélekedik Kósa Zoltán.
Nemcsak a pénzvilág, a pénztárcánk is érzékenyen reagál a változásokra. Az euró egy éve 260 körül állt, nyáron a mostaninál jó 20 százalékkal erősebb volt, előfordult 234 forintos váltási ár is. Az árfolyammozgás következtében azóta drágábbak lettek az euróalapú hitelek törlesztőrészletei – van, aki akár 6000 forinttal is többet fizet havonta.

– Nyáron másra kellett az eurónk, ezért váltok most. Nászútra megyünk a párommal, Mexikóba – mesélte az egyik valutaváltónál Papp Rudolf, aki 1200 eurót akart vásárolni. Kalkuláltunk: 70 ezer forintot nyertek volna, ha meghagyják a nyári eurót. Aki közelebb, mondjuk Montenegróban szeretne nyaralni az előszezonban, és már most fizet, annak egy kétágyas apartman hat éjszakára – átszámítva – 41 ezer helyett 52 ezer forintba kerül.

A síelőknek viszont nem kell aggódniuk: Ladányiné Papp Éva, a Neckermann utazási iroda vezetője még január végén közölte: nem emelnek árat a forint ingadozása miatt. Az utazás költségeinek megállapításakor a mozgást bekalkulálták.
Nem tehette ezt meg tavaly megkötött hosszú távú szerződéseiben a mórahalmi Texpack International Kft. Török Tibor, a cég általános igazgatója úgy számol, a meghatározó zsák- és csomagolóanyag-forgalmazó vállalkozás, lapunk Presztízs díjasa kétmilliárdos forgalom mellett az idei évben mintegy 40 millió forintos bevételcsökkenést szenved az euró erősödése miatt. – A Távol-Keletről importálunk. Igaz, hogy olcsóbban vásárolunk az olaj árának csökkenése miatt, a fuvardíjak is mérséklődtek, ám nem kalkuláltunk ekkora forintgyengüléssel. Vannak tehát pozitívumok, de nem egyenlítik ki a veszteséget – tájékoztatott Török Tibor.

Hol járunk jobban? Például egy belvárosi cipőboltban. Átváltás tegnap: egy euró 290 forint – olvastuk tegnap a kirakatban. – Általában külföldiek fizetnek valutával, magyarok nem nagyon. A Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamait alkalmazzuk, minden reggel frissítünk, napközben viszont nem változtatunk, bármekkora az ingadozás – árulta el a boltvezető-helyettes, aki kérte, nevét ne írjuk le. Ezért inkább számoltunk: közel 60 eurót, 17 ezer forintot spórolhatott volna az, aki nem nyáron, hanem most vett volna meg egy 60 ezer forintos cipőt.

Nem szalad tovább

– Akik rendszeresen figyelik az árfolyamot, azt mondják: ez a teteje nagyjából, feljebb már nem mehet, sőt, 260-270 forintra várják vissza az eurót – mondta Bánfiné Vida Veronika, az egyik belvárosi pénzváltóban. A további árfolyam-alakulást illetően a kereskedők a nagy ingadozást tartják a legvalószínűbbnek. Csak időlegesen tartják elképzelhetőnek a 300 forintos euró-árfolyam áttörését. A Takarékbank egyik elemzője az év közepén 280 forinton, az év végén 270 forint körül várja az eurót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!