Szeged és környéke

2019.09.07. 08:30

Erős volt a nyár az idegenforgalomban: 1 hónap alatt 300 millió forintot költöttek a vendégek Szegeden

Bár hivatalosan vége a nyárnak, még lesznek olyan rendezvények Szegeden az idén, amelyek alatt szinte az összes szálláshely megtelik. Ha pedig nem a nyaralók vagy a rendezvényekre látogatók, akkor a konferenciákra érkezők foglalják le a helyeket.

Suki Zoltán

Idén júniusban és júliusban is százmilliókat hagytak a szegedi szálláshelyeken a hosszabb vagy rövidebb időre a városba látogató turisták. A szegedi tourinformirodától megtudtuk, hogy tavaly júniusban 280 millió 233 ezer forint volt a szálláshelyek bruttó bevétele, ami idénre jelentősen emelkedett. Ebben az évben már 300 millió 957 ezer forintot hagytak az emberek a szálláshelyek pénztáraiban. Látszik a növekedés a vendégek által itt töltött éjszakákon is.

 

2018 júniusában 20 ezer 837 vendéget regisztráltak a szálláshelyeken, akik 37 ezer 754 éjszakát töltöttek Szegeden. Ebben az évben pedig már 22 ezernél valamivel többen érkeztek, és 38 ezer 796 éjszakát töltöttek a városban.

Megerősítette a növekvő tendenciát a szegedi Art Hotel szállodaigazgatója is. Gál István a Délmagyarországnak azt mondta, hogy az év első három hónapját leszámítva már nem nagyon lehet holt szezonról beszélni a szállodaiparban.

A nyári főszezonban alig lehet szabad szálláshelyet találni Szegeden. FOTÓ: FRANK YVETTE

A nyári főszezonban alig lehet szabad szálláshelyet találni Szegeden. FOTÓ: FRANK YVETTE

– A klasszikus szezon, amikor a szabadidős turisták érkeznek többen, persze még most is júliusban és augusztusban van. Nálunk mindkét hónap rekordot hozott. Először a július döntötte meg a foglaltsági rekordunkat, és erre az augusztus még rátett néhány éjszakával. Nagyon erős két hónapja volt ez a hotelnek – mondta a szakember.


Gál István szerint a telt házas időszakok sokszor a városban rendezett sport- vagy kulturális eseményeknek köszönhetők. Júliusban volt például a 30. nemzetközi biológia-diákolimpia, augusztusban pedig a kajak-kenu világbajnokság miatt volt szinte lehetetlen szálláshelyet találni.


A szabadtéri játékok is sok látogatót vonzanak Szegedre. Közülük pedig egyre többen vannak, akik ha megnéznek egy előadást, akkor nem mennek egyből haza, hanem a városban töltik a hétvégét.

 

– A szegedi szabadtéri olyan a városnak, mint Budapestnek a Forma–1

– mondta Gál István, aki hozzátette, hogy most, amikor kijött az új évad programja, már érkeztek is szobafoglalások a szállodájukba.


A szállodaigazgató azt is elmondta, hogy amikor lecseng a klasszikus értelemben vett turistaszezon, akkor sem ürülnek ki a szálláshelyek, hiszen egyre több, akár többnapos konferenciát is rendeznek Szegeden. Ez persze teljesen más vendégkört jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!