Szeged és környéke

2017.12.07. 07:40

Erőtlen, sárgásan égő gázra panaszkodnak olvasóink: megnéztük, hol és hogyan ellenőrzi a lakosság ellátását a szállító

Szeged - Megnéztük, hol és hogyan ellenőrzi a szállító a lakosságnak továbbított gáz minőségét és mennyiségét. Szegedi olvasóink ugyanis panaszkodnak a gáz színére és a gyengeségére.

Dombai Tünde

– A drága meleg még mindig jobb, mint a drága hideg. Hitvány a gáz minősége – panaszkodott Csörög rovatunkban egy szegedi olvasónk. Másik panaszosunk azt figyelte meg, hogy egyre több ideig tart egy kancsó teának való vizet felforralnia. Megfigyelte, egyre többen térnek át a vegyes tüzelésre, csak azzal meg az a probléma, hogy környezetszennyező megoldás. Utánanéztünk.


A Szeged határában lévő, Sándorfalvi úti gázátadó állomásra Algyőről érkezik a földgáz. A Mol termeli ki, megtisztítja a szennyeződésektől, előkészíti a szállításra, és az algyői „nullponton" átadja a földgázszállítónak. Onnan két csővezetéken érkezik a gáz a gázátadóra, hogy ha az egyik csövet leállítják például karbantartás miatt, ott legyen a másik.

Szagosítják

– Szegedre innen és Újszeged gázátadó állomásról jut be a földgáz a háztartásokba – mutatta Balla József, az FGSZ Földgázszállító Zrt. műszaki irányítási tanácsadója. Hasonló gázátadóból Csongrád megyében 11 működik. A gázátadóra nagynyomáson érkezik a földgáz, ott kiszűrik belőle a csőből magával hozott port, szennyeződéseket. Szagosítóanyagot adnak hozzá, hogy a gázszivárgást érezni lehessen. Elő is melegítik, hogy az átadóból nulla fok feletti hőmérsékleten lépjen ki, és lecsökkentik a nyomását. Így adják át az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. nevű elosztócégnek, amely a saját vezetékein továbbítja a gázt a lakosságnak. A gázszámlát az egyetemes gázszolgáltató társaságnak, az NKM Földgázszolgáltató Zrt.-nek fizeti a lakosság.

Okosmérő

Az FGSZ tehát csak „fuvaroz", a nagynyomású, narancssárga színű gázvezetékek tartoznak hozzá. Turbinás gázmérővel folyamatosan mérik az elosztónak átadott gáz mennyiségét, az úgynevezett gázkromatográffal pedig a minőségét. A mérési adatok egy számítógépes rendszeren keresztül jutnak el az FGSZ kecskeméti diszpécserközpontjába. A mérési adatok alapján havonta jegyzőkönyv készül, amely napi bontásban mutatja az elosztónak átadott gáz mennyiségét, fűtőértékét, nyomását, hőmérsékletét. Ha az FGSZ mérése azt mutatja, hogy a gáz minősége kívül esik a szabvány határértékén, azonnal értesítik a gázkereskedőt. A földgáz minőségével kapcsolatos lakossági kérdésekkel a gázszolgáltató társaságot lehet keresni, amely a gázszámlát küldi. Ők, ha szükséges, továbbítják a kérdést az FGSZ-nek.

A gázátadó állomáson mindent mérnek. Fotó: Kuklis István

A gázátadó állomáson mindent mérnek. Fotó: Kuklis István

– Fontos, hogy a lakosság nem az elfogyasztott köbméter után fizeti a gáz árát, hanem a mennyiség és a fűtőérték összeszorzásával kapott energiamennyiség után – jegyezte meg Balla József. – Ha a gáz fűtőértéke gyengébb, a kazánok többet égetnek el, hogy ugyanannyi energiát nyerjenek ki belőle. A nagyobb térfogat és a kisebb fűtőérték szorzata azonban ugyanannyi lesz, vagyis a gyengébb fűtőérték a számla végösszegében nem okoz változást.

Sárgás láng

A szakember elmagyarázta: amikor a tűzhelynél pirosas vagy sárgás a láng kék helyett, a hiba minden valószínűség szerint a fogyasztó készülékében van. Például a gázkészülék fúvókája eltömődhet a lakás vezetékeiből származó porszemektől. Emiatt nem lesz ideális az égés, ami miatt változik a láng színe. Ha több idő kell a levesnek, hogy felforrjon, az attól is lehet, hogy a nyári 20-21 fokos hideg víz helyett 5-6 fokos víz folyik a csapból, ennek a felforralása több energiát igényel. A földgázt nem vizezik, nem hígítják, mert egyrészt a robbanásveszélyt kockáztatnák, másrészt bármilyen gázt tennének hozzá, az mind drágább lenne, mint maga a földgáz. Ráadásul az FGSZ bevétele független a szállított földgáz minőségétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!