Szeged és környéke

2019.02.09. 10:13

Esély a speciális képzési igényű egyetemi hallgatóknak: hallássérült is lehet orvos

Szeged - Korszerű eszközöket szerzett be az SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ, melyek nagy segítséget jelentenek a nagyothalló diákoknak. Az orvostanhallgató Agócs Levente életét és tanulmányait is megkönnyítik az eszközök, melyek használatához profi segítséget is kapott.

Hajó Edina

Agócs Levente olyan, mint a többi egyetemista, csak a fülében lévő látványos, kék színű hallókészülék jelzi: speciális képzési igényű hallgató. A fiatalember hároméves kora óta hallássérült, mindez nem akadályozza tanulmányaiban, most negyedéves az SZTE Általános Orvostudományi Karán. Neki ép társaival szemben sokkal nagyobb odafigyelést és koncentrálást igényel egy-egy előadás követése, lejegyzetelése vagy egy gyakorlaton való aktív részvétel.


A Szegedi Tudományegyetem Életvezetési Tanácsadó Központjának munkatársai évek óta foglalkoznak speciális képzési igényű hallgatók támogatásával, hogy azok egyetemi polgárként teljes életet élhessenek az SZTE-n.

Agócs Levente hallássérült orvostanhallgató nyakában a vevőkészülék, így messzebbről is hallja Arany Tünde audiológus szavait. Fotó: Karnok Csaba

Agócs Levente hallássérült orvostanhallgató nyakában a vevőkészülék, így messzebbről is hallja Arany Tünde audiológus szavait. Fotó: Karnok Csaba

– A SANSZ-programban a látás-, hallás-, mozgássérült és diszlexiás hallgatókat munkatársaink tájékoztatják a nekik járó támogatásokról, segítenek az ügyintézésben, információt nyújtanak a tanulmányi kedvezményekről. Emellett saját szolgáltatásokkal is igyekszünk megkönnyíteni a hozzánk forduló hallgatók mindennapjait – részletezte Nagy Katalin esélyegyenlőségi referens. Katalin kollégáival sokat dolgozott azon, hogy új, korszerű eszközöket szerezzenek be, amelyek óriási segítséget jelentenek a nagyothalló hallgatóknak. – Olyan eszközöket tudunk kölcsönözni a diákoknak, amelyek alkalmasak nagyobb távolságban és zajban a hallásvesztéssel rendelkező diákok beszédértési problémáinak leküzdésére – magyarázta a referens. Eddig négy hallgató vehette át és használja aktívan a rendszert. Az átadást megelőzően egy szakember ellenőrizte a hallókészülékeiket és azok beállításait, ezt a feladatot Arany Tünde audiológus és tapasztalati szakértő látta el. Ez az előkészítő munka fontos feltétele volt a sikeres bevezetésnek, hiszen ez biztosította a hallókészülékek és az új eszközök kompatibilitását. Levente meg is mutatta: egy okosmikrofont kaptak, amelyet a tanár, az előadó a nyakába akaszt, míg annak vevő része a hallgatónál van. – Normál esetben két méter a készülékem hatótávolsága, ám ezekkel az eszközökkel egy nagyelőadóban is hallok mindent. Kevésbé fáradok ki abban, hogy koncentrálok a nyüzsgésben arra, mit mond a tanár – részletezte az orvostanhallgató. Leventétől megtudtuk, gyermekintenzíven szeretne dolgozni, a vevőkészülékhez csatlakoztatható sztetoszkóp is, így nem akadályozza munkájában halláskárosodása. 


Nagy Katalin esélyegyenlőségi referens elmondta, úgy tudja, a szegedi egyetem volt az első, ahol ettől a tanévtől ilyen modern és drága eszközökkel segítik a hallássérült hallgatókat, hogy teljes értékűen részt vehessenek és bekapcsolódhassanak a kommunikációba. Az új eszközöket minden hallgatónak ki tudják kölcsönözni, függetlenül attól, milyen márkájú segédeszközt hord.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!