Szeged és környéke

2014.11.09. 20:02

Esemény utáni tabletta – esemény előtt

Szeged - Elég-e szexuális együttlét előtt bevennie egy tablettát a nőnek, hogy ne essen teherbe? – erre keresték a választ egy nemzetközi kutatásban. A sürgősségi fogamzásgátló újszerű felhasználását a WHO vizsgálta, egyedüli európai intézményként a szegedi női klinikán is.

Timár Kriszta

Lezárult az a nemzetközi kutatássorozat, melyben egyedüli európai intézményként a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája is részt vett. Ennek kapcsán Szegedre látogatott [namelink name="Mario Philip R. Festin"], a WHO programvezetője, hogy ellenőrizze a vizsgálatok eredményeit.

Oktatták is a klinikai vizsgálatokat

A WHO programvezetője Szegeden részt vett egy nemzetközi konferencián is, melyet a nőgyógyászati klinika szervezett meg immár nyolcadik alkalommal. A kurzuson a klinikai vizsgálatok nemzetközi etikai és szakmai szempontok szerinti megszervezését oktatták. Csak azok vehetnek részt klinikai kutatásokban, akik leteszik azt a vizsgát, mellyel ez a tanfolyam is zárult.
– Arra voltunk kíváncsiak, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletta más célra is használható-e, mint „esemény utáni tablettaként". Olyan fogamzásgátlóként, amelyet a nők nem szednek rendszeresen, csupán alkalmanként – beszélt a kutatásról a WHO szakembere. – A nők egy része ugyanis nem szedi pontosan, mindennap a tablettáit, illetve idegenkedik a méhen belüli vagy injekcióval beadott fogamzásgátlóktól.
A sürgősségi fogamzásgátlás lényege, hogy szexuális együttlét után 72 órán belül bevéve a tabletta megakadályozza a teherbe esést. – A kutatás során a nők együttlét előtt vették be ezt a tablettát – mesélte [namelink name="Bártfai György"] professzor, a szegedi vezető kutató. – Ennek eredményeként a méhnyák kevésbé volt átjárható a spermiumok számára, vagyis hatékonyabban akadályozta meg a teherbe esést, mintha utólag vették volna be ugyanezt a tablettát.

A gyógyszer magas dózisú hormont tartalmaz, de az orvosok szerint így is biztonságosabb bizonyos esetekben, mint a mindennapos tablettaszedés. – Azoknál a nőknél, akik nem élnek rendszeres nemi életet, vagy párjuk külföldön dolgozik és csak időnként látogat haza, ez jóval ideálisabb megoldás lehet, hiszen a hormonterhelés nem folyamatos a szervezetükben – mondta el Bártfai professzor. – Ráadásul ez a tabletta csak progeszteront tartalmaz, így hízásra vagy trombózisra hajlamos nőknél még javasoltabb is, mint a kombinált készítmények.

Mario Philip R. Festin. Fotó: DM

Mario Philip R. Festin. Fotó: DM
A programban Magyarországon kívül Brazília, Szingapúr és Thaiföld vett részt. Az eredmények pedig olyan biztatóak, hogy a WHO kiszélesíti a vizsgálati kört. – Nagy érdeklődés van a vizsgálat iránt, mely utat nyitott ahhoz, hogy nagyobb tömegen is kipróbálhassuk ezt a módszert – mondta Mario Philip R. Festin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!