Szeged és környéke

2019.03.08. 19:10

Esküdni akar, vagy csak szertartást? Mutatjuk, mikor kit hívjon

Sokan nincsenek tisztában azzal, mi a különbség a szertartásvezető és az anyakönyvvezető között. Ennek jártunk most utána egyikük segítségével.

A. T. J.

– A szertartásvezető bárhol és bármikor összeadhatja a párt, de az nem hivatalos. Ezért fontos, hogy előtte már egy anyakönyvvezető összeadja őket. Sokan viszont nem szeretik az azzal járó kötöttségeket, ezért fordulnak hozzánk – kezdte Pállné Bajusz Kata szertartásvezető, akit a legfontosabb különbségekről kérdeztünk. Azt ő is elismerte, hogy nem felhőtlen a viszony a két szakma művelői között, ennek egyik oka anyagi, de Kata diplomatikusan nem kívánt erről beszélni. Nem hivatalos forrásból annyit tudtunk meg: egy anyakönyvvezető kül- ső helyszínen majdnem a duplájáért végzi el a ceremóniát.


 Az anyakönyvvezető a polgármesteri hivatalban, esetleg külső helyszínen külön díj ellenében hivatalosan összeköti két fiatal életét. Ezt legalább 30 nappal korábban kell jelezniük személyesen a polgármesteri hivatalban. Az anyakönyvvezetőt kötik a törvényi szabályozások, mindent ezeknek megfelelően kell végrehajtania. Éppen ezért sokszor nem olyan házasságkötési szertartást kap a pár, amilyet szeretne. 

Rozgonyi Tibor és Szabó Veronika 65 éve kelt egybe. Vaslakodalmukon jelképesen Pállné Bajusz Kata szertartásvezető adta össze őket újra. Archív fotó: Török János

Rozgonyi Tibor és Szabó Veronika 65 éve kelt egybe. Vaslakodalmukon jelképesen Pállné Bajusz Kata szertartásvezető adta össze őket újra. Archív fotó: Török János

Kata a szertartás előtt két- három alkalommal találkozik a párral, igyekszik minél jobban megismerni őket. – Beszélgetünk az életükről, hiszen róluk kell szólnia a szövegnek, amelyet én mindig igyekszem személyessé tenni, egy kis humorral feldobni. Természetesen nem adok össze senkit, ha nem írták alá a hivatalos papírt – magyarázta.


A szertartásvezető szerepe egyre fontosabb az úgynevezett megerősítő szertartáson, amely régebben a gyertyaszertartás volt, amikor az ifjú pár két gyertyával közösen meggyújtott egy harmadikat – szimbolizálva ezzel az új, közös jövőt.


 – Ez mára úgy kinőtte magát, hogy volt egy autószerelő pár, amely valamilyen alkatrészt szerelt össze, akadtak, akik festéket öntöttek össze, majd azzal festettek, mások időkapszulát készítenek – mondta a tanítónő- ként dolgozó Kata, aki azért vizsgázott le szertartásvezetés- ből két éve, mert ő sem volt elégedett a saját esküvőjükkel.


– Én írtam meg a szöveget, amelyet egy színész ismerősünk olvasott fel – árulta el Kata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!