Szeged és környéke

2019.03.12. 12:35

Eső nélkül a rekordhó sem okoz árvizet

Csongrád megye - Eső nélkül a rekordmennyiségű hó is úgy olvad el a Tisza vízgyűjtő területén, hogy nem okoz nagy áradást, ez az utóbbi egy hónapban is kiderült.

Bakos András

7, 11 köbkilométerről egy hónap alatt 4 köbkilométerre zsugorodott a hó a Tisza vízgyűjtő területén. Február elején még több mint kétszer akkora volt a hóban tárolt vízkészlet, mint amennyi a sokéves átlag. Ez a tömeg az enyhe időjárás miatt olvadni kezdett, és azokban a napokban 40–60 centiméterrel nőtt a vízszint az Alsó-Tiszán. Az az árhullám megállt. Pénteken reggel Szegeden 142-nél állt. Ezen a napon Vásárosnaménytől Kisköre felsőig ismét vonult egy kisebb árhullám, és Szolnoktól délre szintén áradt, egy nap alatt, a helytől függően 15–39 centimétert. Följebb azonban ismét apadt.

Szegednél pénteken 142 centiméteren állt a Tisza. Ez nem sokkal magasabb, mint a nyári szintje. Fotó: Karnok Csaba

Szegednél pénteken 142 centiméteren állt a Tisza. Ez nem sokkal magasabb, mint a nyári szintje.

Fotó: Karnok Csaba

– A mostani, 4,037 köbkilométer a mai napra számított sokéves átlagnál már csak 20 százalékkal több, és kicsit nagyobb intenzitással fogy, mint ahogy ilyenkor általában szokott – mondta most lapunknak Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója. – A hegyek már csak 750 méter fölött fehérek. Ennek azért van jelentősége, mert minél alacsonyabb szinten helyezkedik el a hó, csapadékkal együtt annál gyorsabban tud kialakulni belőle árhullám.


A hó olvadása önmagában nem föltétlenül okoz árvizet, csak esővel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!