Szeged és környéke

2013.09.17. 22:38

Esőben is termel a napelempark

Ópusztaszer - Három helyen is épül napelempark Csongrád megyében. Pusztaszer, Balástya és Ópusztaszer mellett „termelnek" napfényből villamos áramot. Összesen 720 háztartás teljes éves energiafogyasztását fedezik a megújuló energiaforrások.

Segesvári Csaba

Alig másfél hektáron, az ópusztaszeri határban, a pitricsomi elágazás közelében épül Csongrád megye egyik 499 kW teljesítményű napelemparkja. A kerítéssel körbevett, acéllábakon álló 1996 napelemet 35 fokos szögben éri a fény: a megújuló energiaforrás 240 háztartás éves energiafogyasztását tudja fedezni. Az ópusztaszerivel egy időben még két napelempark épül, Pusztaszeren és Balástyán.

– Itt a legnagyobb a napsütéses órák száma – érvelt a Csongrád megyei napelemparkok mellett [namelink name="Sarkadi Gábor"]. A Napfény Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, darabonként 344 millió forintból, 206 millió forintos uniós támogatással építik meg a napelemparkokat. – 500 kW-nál kisebb teljesítményű a napenergiából villamos áramot előállító telep, ezért nem lehet erőműnek nevezni. A kínai napelemeket kamionok szállították a rotterdami kikötőből Ópusztaszerre, a lábazatot és a szerelést magyar alvállalkozók végzik, az elektromos berendezéseket pedig egy német cég biztosítja – árulta el Sarkadi Gábor.

Egyszerre három telep épül a megyében – Bürokrácia nehezíti az elterjedést. A szerző felvétele

Egyszerre három telep épül a megyében – Bürokrácia nehezíti az elterjedést.
A szerző felvétele

– A napelemben egyenáram keletkezik a napfényből, ezt egy inverter alakítja az otthoni hálózatban is használható váltóárammá, amit egy trafóházon keresztül táplálunk az országos villamoshálózatba. Esőben is működik a rendszer – tette hozzá Sarkadi Gábor.

Zöldszigor

– A balástyai területnél a környezetvédelmi hatóság előírta: a panelek közötti rés nem lehet fekete. Azért, mert akkor a vízi madarak a levegőből tónak nézhetik a napelemparkot, és emiatt leszállnak. Így fehér lesz a hézagolás. Szintén érdekes, hogy a középfeszültségű transzformátorháznak tájba illő jelleget kell adni: meghatározott színű vörös cseréptetőt és előre egyeztetett falszínt is előírt a hatóság – mondta Sarkadi Gábor. – Egy autós 200 kilométeren több rovart elpusztít, mint amennyi állat a napelempark miatt 25 év alatt veszélybe kerül – vélekedett Lévai Béla.

– A Sybac-Solar, a németországi anyavállalatunk eddig összesen 500 MW-nyi napelemparkot épített meg – magyarázta Sarkadi Gábor. Kifejtette, a nagyobb teljesítményű hazai napelemparkok elterjedését a bürokrácia is hátráltatja. – 500 kW-nál nagyobb telep már erőműnek számít. Az áramátvevő előírja, pontosan, órára lebontva adjuk meg a termelés mértékét, ami napenergiánál nehézkes. Németországban nincs ilyen szabályozás – fogalmazott.

Miközben az ópusztaszeri puszta közepén újabb és újabb napelem került az állványzatra, Sarkadi Gábor emlékeztetett, hazánk 2020-ra 14,65 százalékos zöldenergia-előállítást vállalt az uniós 13 százalékos kötelezettséggel szemben. – Egy teljes park felépítése alig egy hónapig tart. Ennek ellenére nem valószínű, hogy nagyméretű napelemparkok épülnének Magyarországon – vette át a szót [namelink name="Lévai Béla"]. A Sybac-Solar hazai képviselője elmondta, Németországban támogatás nélkül is megéri a napelemparkokba fektetni, mert magasabb az áram felvásárlási ára. – A legnagyobb németországi telepünk 60 hektáros, 7000 háztartás éves áramfogyasztását képes fedezni – tette hozzá.

A napelemtelepek építésével a tervek szerint szeptember 30-áig végeznek a szakemberek, októberből már Csongrád megyében is napból nyerhetik a villamos áramot. Úgy számolnak, a beruházás 12 év alatt megtérül, a napelemeket 25 éves üzemre tervezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!