Szeged és környéke

2015.02.09. 20:41

Ételgyűjtő Rókuson az éhezőknek

Szeged, Pécs - A pécsi irgalmasrendiek mintájára Szegeden is ételgyűjtőt helyeztek el, csak itt nem az utcán, hanem a rókusi templom udvarán. Bárki adhat és elvehet a tartós élelmiszerekből.

Vida-Szűcs Imre

Ételt adok – ételt kapok. Ezzel a felirattal helyeztek ki gyűjtőládát szombaton a szegedi rókusi templom udvarára civilek. A kezdeményezést Pécsről másolták, ott a Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Rendháza kerítésére tettek hasonló ládát [namelink name="Morvay Imre Pio atya"] ötlete alapján.

– Amikor megláttam a pécsit, szóltam Bélának, hogy ezt meg kellene valósítanunk Szegeden is. Ő azonnal létrehozott egy csoportot a Facebookon, onnan indult az egész. A pénzt összedobtuk az ételgyűjtő elkészítésére, és Somi Béla saját kezűleg gyártotta – mesélte [namelink name="Gáborné Hegedűs Beatrix"]. Érdeklődtek Kretovics Lászlónál, a Szent Rókus-templom plébánosánál, hogy a templom mellett elhelyezhetik-e a ládát, és meglepődtek, hogy azonnal engedélyt kaptak rá.

 A gyűjtőládát civilek készítették. Fotó: Kuklis István

Ételt adok – ételt kapok. A gyűjtőládát civilek készítették. Fotó: Kuklis István
– Eddig úgy volt, hogy bármilyen jellegű élelmiszert rakhatnak bele, de aztán gondolkodtunk, és azt kérjük, hogy csak olyan tartós élelmiszert hozzanak a segíteni akarók, amely gyárilag csomagolt – mondta [namelink name="Limpek Józsefné"], a karitatív akció egyik kezdeményezője. Nemcsak hajléktalanoknak szánják az adományokat, hanem például nyugdíjasoknak, akiknek nem jut elég pénz élelmiszerre, illetve nagycsaládosoknak is. Így tehát bármi olyat lehet a gyűjtőládába tenni, amely otthon a főzéshez kell, például száraztésztát és babot. Amikor ott jártunk, egy kiló kenyeret, két darab halkonzervet és némi gyümölcsöt, diót rejtett a doboz. Amíg beszélgettünk, senki sem jött ételért.

Az Ételt adok – ételt kapok Facebook-csoporthoz hétfőig 40-en csatlakoztak. A Szent Gellért utca felől megközelíthető gyűjtőhely hétköznapokon reggel hat és este fél nyolc között „látogatható". A kaput éjszakára bezárják. László atya elmondta, már hirdette a híveknek az adományozás lehetőségét, bár eddig sem voltak tétlenek a szegények megsegítésében. Megkérdeztük, gyakran járnak-e nála nélkülözők, majd humorosan megjegyezte, hogy a városrészt Chicagónak is hívják.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!