Szeged és környéke

2012.01.22. 18:09

Etiópiai támadás: ˝Fegyverropogásra ébredtünk˝

Több mint 13 órán át küzdöttek Szabad Gábor életéért az etiópiai merénylet után, de hiába, orvosi segítség csak másfél nap után érkezett – áll a három magyar túlélő, Puskás Irén, Vizler Csaba és Winter Zoltán vasárnapi közleményében.

Munkatársunktól

Az etiópiai merényletben elhunyt Fábián Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék tanszéki munkatársa, valamint Szabad Gábor, SZTE Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa. A fegyveres támadást túlélő 3 magyar állampolgár – [namelink name="Puskás Irén"], az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék post-doctor munkatársa, valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont két munkatársa, [namelink name="Vizler Csaba"] és [namelink name="Winter Zoltán"] pénteken hazatért Magyarországra.

A Szegedi Tudományegyetemen keresztül vasárnap délután az alábbi közleményt juttatták el lapunkhoz:

„Az Etiópia természeti értékeinek megismerését célzó, több szakaszból álló, magánszervezésű, tapasztalatszerző túrán összesen 7 magyar állampolgár vett részt. Magánszervezésben a társaság 4 tagja (Fábián Tamás, Gruber László, dr. Szilassi Péter és dr. Vizler Csaba), 2011. december 28-án, majd 2012. január 12-én a csapat három további tagja (dr. Puskás Irén, dr. Szabad Gábor és Winter Zoltán) érkezett Etiópiába.

Itthoni elfoglaltságaik miatt, a korábban tervezettnek megfelelően, a csapat 2 tagja (dr. [namelink name="Szilassi Péter"] és [namelink name="Gruber László"]) január 16-án hazaindult. A csoport többi tagja egy helyi utazási iroda szervezésében január 15-én elindult a 4 naposra tervezett túrára, melynek egyik állomása az Erta Ale vulkán volt. A csoport számos forrásból azt az információt kapta, hogy a terület látogatása teljesen biztonságos. A vulkán területére folyamatos és rendszeres a turistaforgalom, ott minden éjszaka körülbelül 20-30 fős nemzetközi turistacsoport táborozik. A magyar csoport január 16-án 20 óra körül – három másik csoporttal együtt, csoportonként két fegyveres őr kíséretében, az afar régió névre szóló útvonalengedélye birtokában – érkezett meg az Erta Ale felső táborába, amely fedett és fedetlen fa- és kőkunyhókból áll.

2012. január 16-áról 17-ére virradó éjszakán a magyar túrázók fegyverropogásra és hangos kiáltozásra riadtak föl, majd fegyveresek jelentek meg a hálóhelyük mellett. A hálózsákokban fekvő magyarokat a fegyveresek a kunyhók közötti nagyobb szabad területre sorakoztatták fel, majd lövéseket adtak le rájuk. Az első lövések Fábián Tamást érték, aki azonnal elhunyt. Majd a mellette álló dr. Szabad Gábor is súlyosan megsebesült. Közben a sor másik végén álló dr. Vizler Csaba és dr. Puskás Irén egy szakadékba vetve magát próbált menekülni.

Winter Zoltán egy közeli üres kunyhóba menekült. Néhány perces csönd elteltével a magyarok a búvóhelyekről előjöttek és megkezdték súlyosan sebesült társuk, dr. Szabad Gábor elsősegélyben részesítését. Több mint 13 órán át küzdöttek az életéért, orvosi segítség azonban csak másfél nap elteltével érkezett. Ezalatt dr. Szabad Gábor életét vesztette. Január 17-én délelőtt katonai támogatás érkezett, a katonák kíséretében a túlélők visszatértek az alaptáborba. A német túravezető innen műholdas telefonja segítségével tudott kapcsolatba lépni a német nagykövetséggel. Majd január 18-án dél körül megérkezett a túlélőket és sebesülteket a mekelei reptérre elszállító etiópiai felségjelű helikopter.

A túlélők elszállásolásáról, ellátásáról és hazajuttatásáról a német nagykövetség, Etiópiában a magyarok nevében eljáró cseh nagykövetség, illetve a magyar Terrorelhárítási Központ (TEK) gondoskodott."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!