Szeged és környéke

2014.09.15. 21:47

Etiópiai tragédia - ami a hírekből kimaradt

Szeged - A tragikusan végződött 3 hetes etiópiai túra összegzését írta meg a szegedi Szilassi Péter. Ő nem ment el arra a vulkántúrára, amelynek résztvevőit megtámadták, és többüket, köztük két szegedit kivégeztek. Emléket szeretne állítani nekik ezzel a munkával.

Timár Kriszta

„Fegyveresek támadtak egy nemzetközi turistacsoportra kedd hajnalban Etiópia északi részén. Két magyar, két német és egy osztrák állampolgárt öltek meg, két németet és két etiópot elraboltak" – közölte 2012. január 18-án az etióp kormány szóvivője. Az egyik áldozat Szabad Gábor, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa volt, a másik Fábián Tamás, az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének munkatársa.

A hír annak idején az egész országot megrázta. Az Etiópia természeti értékeinek megismerését célzó, magánszervezésű, tapasztalatszerző túrán szó szerint kivégezték az embereket. Aki túlélte, csak a szerencséjének köszönhette. A könyvhétre jelent meg [namelink name="Szilassi Péter"] Etiópia geográfus szemmel című könyve, amelynek felcíme: ami a bulvárhírekből kimaradt.

– Szerettem volna tisztázni néhány dolgot, hiszen nagyon sok olyan vád ért bennünket, miszerint felkészületlenül mentünk oda, magunknak kerestük a bajt – mesélte a Szegedi Tudományegyetem docense, aki az utolsó nap kivételével maga is részt vett az utazáson. Mint mondta, a tragédiának csupán egy rövid fejezetet szentelt, keretként az útleíráshoz, de mindenképpen tisztázni akarta barátait.

Szilassi Péter útikönyvével emléket állít lelőtt társainak is. Fotó: Frank Yvette

Szilassi Péter útikönyvével emléket állít lelőtt társainak is. Fotó: Frank Yvette
– Nekem szerencsém volt. Az Erta Ale vulkánhoz tervezett út volt mindannyiunk álma, de olyan magas összeget kértek érte a helyi szervezők, hogy én és egy másik társam nem vállaltuk az utat. Hazafelé tartva, az etióp fővárosban kaptuk a hírt, hogy támadás történt, és csak leszállás után tudtuk meg, hogy kik az áldozatok. Tehetetlenek voltunk, ez volt a legrosszabb.

Szilassi Péter elmondta, Fábián Tamás a kollégája, barátja volt, akinek életcélja volt az utazás. Úti élményeit mindig megosztotta másokkal. – Úgy éreztem, a tragédiára irányuló figyelmet arra kell felhasználni, hogy megmutassuk, mi is történt a tragédiát megelőző 3 hétben, és be tudjunk számolni az élményeinkről úgy, ahogyan azt Tamás korábban is megtette. Amellett pedig, hogy pótolja ezt a hiányt, remélem, az áldozatok családtagjai és gyerekei is maradandó összegzést kapnak arról, hol is jártak utoljára szeretteik.

A kötet műjaját nehéz meghatározni, leginkább egy élvezetes stílusban íródott úti beszámoló könyvformában. Rengeteg színes kép ismerteti meg az olvasókkal azt a különleges világot, amelyről mindenkinek csak a felpuffadt hasú, éhező gyerekek jutnak eszébe. Úgy kalauzol az ellentétek országában, hogy közben végig közérthető marad, mégis túllép a klasszikus turisztikai látnivalókon, és azok földrajzi hátterét is megmagyarázza. Kuriózumként pedig megtalálhatók benne az útitársak fotói, köztük Fábián Tamás utolsó, az Erta Ale vulkánnál készült felvétele is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!