Évadnyitó közgyűlés: végtelen vita

Hamar elszállt tegnap a szegedi évadnyitó városi közgyűlésen az ünnepi hangulat, mert a kormánypártiak és az ellenzékiek már az ülés elején egymásnak feszültek. Éles szópárbaj alakult ki a fejlesztésekről, a repülőtérről és a csatornázásról. Botka László szomorkodott, Solymos László megrettent, Drégelyi Zoltán pedig sétarepülni akart.
Balról az ellenzék – Hüvös László, Dobó László –,…

Tegnap a képviselő-testület szezonnyitó ülésén köszöntötték azokat a szegedieket, akik augusztus 20-a alkalmából magas állami kitüntetést kaptak. Az ünnepi hangulat gyorsan elszállt, amikor Hüvös László (Fidesz-MPSZ) napirend előtti felszólalásában a város felett megjelent viharfelhőkről, az utóbbi időben elbocsátott több száz emberről szólt, és számon kérte a polgármesteren az ígért ötszáz munkahelyet és a vállalkozásfejlesztési koncepciót. Botka László válaszában azt hangsúlyozta: semmi szükség parlamentparódiában Áder Jánost utánoznia Hüvösnek, mert a befektetők szerint Szeged dinamikusan fejlődik, egy év alatt öt százalékkal nőtt a városban működő cégek árbevétele, melyek több száz új munkahelyet teremtettek.

A napirendi pontok megtárgyalása előtt a képviselők hosszasan vitatkoztak az iskola-, út- és panelprogram végrehajtásáról és pályázatairól, valamint a folyamatban lévő jelentősebb beruházásokról. Gila Ferenc (MSZP) azt bizonygatta Kalmár Ferencnek (MKDSZ), hogy az útfelújítások ügyében pártsemleges döntés született, nem volt konzervatív és szocialista utca.

…jobbról a kormánypártiak: Kozma József, Gila Ferenc, Szőke Péter, Nagy Sándor. Fotó: Schmidt Andrea

Drégelyi Zoltán (Fidesz-MPSZ) a beszámolókról és a hozzászólásokról úgy vélekedett, hogy azok az önfényezést és -tömjénezést szolgálják. A polgármester erre azt mondta: „Szomorú vagyok, hogy az ellenzék nem akar a sikerekben osztozni.” Solymos László (MSZP) alpolgármester – ahogyan fogalmazott – megrettent, mert azt hitte, hogy a panelprogramból nem lesz politikai szópárbaj. Lett. Délután fél háromig vitatkoztak a nulladik napirendi pontokról, akkor elkezdődött az érdemi munka.

Botka bosszúja

Három percre akarta korlátozni a Fidesz az ülésvezető hozzászólásait. Ez a szabály Botka László személyére szabatott, a polgármester ugyanis szereti hosszasan kommentálni a vitában elhangzottakat. Ezt elődei is megtehették volna, de ők nem voltak ilyen közlékenyek. Botka sokféle hangot használ: fölcsattan, dorgál, leszid, kioktat, konstruktivizmusért pedig dicsér. Szőllősi Béla Fidesz-frakcióvezető próbálkozását a jogi és ügyrendi bizottság elnöke, Pintér Ferenc hárította. A polgármester szerint az ellenzéknek egyébként is hiányozna az ő véleménye. Megígérte: egyszer egy közgyűlésen bosszúból meg sem fog szólalni.  

– Szeretetből, lokálpatriotizmusból hívtuk eddig reptérnek a szegedi repülőteret, ahol napokon belül elkezdődik a beruházás. A légikikötő új funkciókat kap, amit már nem üzemeltethet egy egyesület. A működtetést át kell adni az SZKT-nak, amely új szervezeti egységet állít fel hat hónap alatt – hangsúlyozta Botka László. Az ellenzékiek azt mondták: az SZKT előbb tegyen le egy tervet, s csak utána szerződjön vele az önkormányzat. Elhangzott: a felépítmények tulajdonjoga körül vita van a város és az egyesület között. Az önkormányzat nem kíván perre menni, szeretne megegyezni a repülősökkel. A csatornázási munkálatokról parázs vita robbant ki, amelyről hétfői lapunkban számolunk be.

A nap riposztja

A repülőtér SZKT-s üzemeltetéséről szóló vitában hallottuk:
Drégelyi Zoltán: – Úgy érzem magam, mint akit el akarnak vinni sétarepülésre, de amikor felszállok, látom, hogy villamosvezető a pilóta.
Botka László: – Biztosan lenne közöttünk olyan, aki zsebből fizetne egy villamosvezetőt, hogy vigye fel Drégelyi képviselő urat sétarepülésre.

Áramlás

Jóllehet Kalmár Ferenc átült az MDF-MKDSZ-frakcióból a Fidesz-frakcióba, tegnap a megszokott helyén ült a városháza dísztermében. A kereszténydemokrata politikus rendkívül aktív és tisztelettudó volt. Bár idősebb Botka Lászlónál, úgy magázta a polgármestert felszólalásaiban, hogy „tetszik rá emlékezni, át tetszett venni”. Egyszer elszakadt nála a cérna, s hevesen gesztikulálva azt mondta Botkának, hogy „nézzenek a tükörbe, mert nem csupán a jobboldalról áramlik a rossz hangulat.”