Szeged és környéke

2019.09.06. 19:31

Évadnyitót tartottak a Szegedi Nemzeti Színházban

A jubileumi jutalmak kiosztásával, új tagok köszöntésével, a megvalósult és tervben lévő fejlesztések ismertetésével telt a Szegedi Nemzeti Színház évadnyitó társulati ülése. Elhangzott: 30 ezerrel több néző ült be az előadásokra, mint az előző évadban.

Kozma Rita

– Az elmúlt évad megmutatta, hogy a bizalom és munka kiemelkedő eredményeket hozhat. Az idei évadunk fő célja, hogy ezekre az eredményekre alapozva tovább fejlődhessünk. Művészi szempontból úgy érzem, hogy bízhatunk a sikerben, melynek letéteményesei a meghívott rendezők, tervezők, alkotók, s a tapasztalt, tehetséges társulatunk, valamint magas nívójú együttműködő partnereink – mondta Barnák László főigazgató a Szegedi Nemzeti Színház évadnyitó társulati ülésén.


Az eseményen jelen volt Botka László szegedi polgármester, aki elmondta, hogy a színház költségvetését tekintve 505 millió forint önkormányzati, és 516 millió forint állami támogatás volt tervezve, amelyet aztán hétszer módosítottak.


Barnák László a jövőre vonatkozó terveket illetően elmondta, hogy a színház főépületének megújítása is időszerű volna, valamint az eszközállomány bővítése és felújítása környezetkímélő szempontokat is figyelembe venne. Nagy intézmény lévén sok energiát fogyasztanak, nagy az ökológiai lábnyomuk, ezen kívánnak változtatni a jövőben, például az újrahasznosított papír bevezetésével. A tao-támogatás módosítása miatt a színház kevesebb bevételt kapott, mint korábban, ennek pótlásáról, illetve további anyagi forrásokat jelentő pályázatok benyújtásáról is szó esett. Többek között jeltolmács alkalmazására, illetve családi előadások létrehozására, színházi nevelési programokra, határon túli előadások meghívására tudnak pályázni. Emellett bejelentették, hogy a színház dolgozóinak bérét szeptember elsejétől 5 százalékkal megemelik.


Elhangzott az is: a színház látogatottsága emelkedett, az azt megelőző évhez képest közel 30 ezer nézővel többen ültek be az előadásokra. Összesen mintegy 125 ezer jegyet adtak el.

" border="0" class="kepkeret" data-id="2902280" src="/wp-content/uploads/2019/09/4541076_1.jpg?verz=1567780433" style="width:250" title="Somló Gábor a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja lett. Fotó: Frank Yvette

" />

Somló Gábor a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja lett. Fotó: Frank Yvette

A nyár folyamán több díjat is kaptak a színház alkotói. Medveczky Balázs különdíjban részesült a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című előadásban nyújtott alakításáért a THEALTER fesztiválon. A VIDOR fesztivál zsűrije pedig a rendezői díjat Horgas Ádámnak ítélte oda, az általa rendezett Életrevalók című darabot pedig a fesztivál legjobb előadásának választották meg. Az évadnyitón arról is beszámoltak, hogy a közönséggel való együttműködést is igyekeznek szorosabbra fűzni, ennek érdekében megduplázzák a jelenleg működő műhelyeket, így két-két színjátszó körbe tudnak bekapcsolódni az érdeklődő kamaszok és felnőttek. Ezenkívül pedig folytatódik az előadásokhoz kapcsolódó felkészítő és feldolgozó programok. A színház már augusztusban megkezdte a munkát, jelenleg három produkció próbái zajlanak párhuzamosan, és megkezdődött az új bérletek árusítása is, melyet október közepéig lehet igényelni. A szokáshoz híven bemutatták a színház 13 új tagját is, nemcsak a művészeket, hanem az előadások létrehozását pénzügyi és technikai oldalon segítő munkásokat is. Ezenkívül pedig bemutatkozott a Szegedi Kortárs Baletthez csatlakozó három táncművészt is.


Az évadnyitó társulati ülésen jutalmazták azokat, akik munkába állásuk jubileumi évfordulóját ünneplik az idén, köztük Vajda Júlia operaénekest, aki idén 40 éve tagja a színháznak. Somló Gábor színművészt, a többszörös OlimpART bajnokot eredményeiért és a társulathoz való hűségéért örökös tagnak választották. Az évadnyitó ülésen az ünneplés mellett a gyászoltak is: néma csönddel emlékeztek meg a résztvevők az augusztusban elhunyt Vágvölgyi Ilona nyugalmazott jelmeztervezőről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!