Szeged és környéke

2014.03.11. 22:12

Évekig nem járatta iskolába gyerekét

Szeged - Kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség azzal a szegedi nővel szemben, aki a ma már 13 éves fiát évek óta nem járatja iskolába.

Munkatársunktól

– A vád szerint az édesanya gyermekét egyedül nevelte a szegedi Árpa utcában, és a tanköteles kiskorút az iskola látogatásától huzamosabb időn keresztül visszatartotta. Így a 2008–2009-es tanévben 600 órát, a következő években újabb több száz órát, legutoljára a 2013-as tanévben 764 órát hiányzott igazolatlanul. A kiskorú a sok igazolatlan hiányzás miatt egyik tanévben sem volt osztályozható, mindig évet kellett ismételnie. A szakértői eljárásban megállapították, hogy a gyermek tanulásban akadályozott, enyhe fokban értelmi fogyatékos, és csak az erre a célra megfelelő iskolában vehet részt az iskolai nevelésben, tankötelezettségét kizárólag iskolába járással teljesítheti. A vádlottal szemben a korábbi években pénzbírságot szabtak ki, azonban sem ez, sem a többszöri felhívás nem járt eredménnyel. A kirendelt igazságügyi pszichológus szakértő megállapította, hogy a kiskorú értelmi fejlettsége még a speciális tantervű iskola osztályfokának elvárási szintjét sem éri el.

A vádlott azzal, hogy nem tudja rábírni kiskorú gyermekét az iskola látogatására, súlyosan veszélyezteti a gyermek értelmi, szellemi, erkölcsi fejlődését – tájékoztatott [namelink name="Szanka Ferenc"] ügyészségi szóvivő. Az ügyészség bűnösség megállapítása esetén végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza, kéri a vádlott pártfogó felügyeletét, és hogy a vádlott gyereke iskolai előmeneteléről és hiányzásairól rendszeresen számoljon be a pártfogónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!