Szeged és környéke

2019.03.09. 18:21

Evészavarokról is szó esett a szűrővizsgálatok mellett - ágotás kamaszoknak szerveztek egészségnapot

Az egészséges táplálkozás jegyében szerveztek egészségnapot a Csongrád megyei lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő kamasz gyermekeknek. A vegák is kaphattak jó tanácsot, csak a vércukorszint mérése okozott egy kis gondot.

Hajó Edina

- Pár hónapja nem eszem húst, vegetáriánus lettem. Az édességet nagyon szeretem, ám próbálok odafigyelni arra, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget egyek. Utóbbiból kedvencem a nyers sárgarépa – magyarázta Kiss Viktória, miközben épp a vérnyomását mérték. Az egészségnapon a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Csongrád megyei lakásotthonaiban és nevelőszülői hálózatában élő, valamint az ÁGOTA Játszóházba járó családban élő gyermekek vettek részt szombat délelőtt. Köztük a kamasz Viki is, akinek Sándor Edit mentőtiszt, az Alföld Ambulancia munkatársa adott táplálkozási tanácsokat. Az idei egészségnap fő témája ugyanis az evészavarok voltak.

Egészségnapot szerveztek az ágotás kamaszoknak - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette


- Azt sokan tudják mit ehetnek és mit nem, de azon nem gondolkodnak el, hogy ha nem esznek bizonyos élelmiszereket például húst vagy tejterméket, akkor mire kell odafigyelni, mivel mit lehet pótolni. Ha ezt már ilyen korban elmagyarázzuk a gyermekeknek, az rögzülhet bennük – magyarázta a szakember.

Az eseményen a 12-18 év közötti gyermekek vettek részt, akik egymást felváltva ültek le vérnyomás és vércukorszint mérésre. Ez utóbbi sokaknak gondot okozott, zrikálások közepette végül mindenki engedte megszúrni az ujját. A résztvevők megtudhatták azt is, milyen magasak és mennyi a testtömeg indexük. - Nem sablonos témákról beszélgettünk a résztvevőkkel, az egészségprevenciós nap témája az evészavarok voltak. Ezen belül érintettük részletesebben az anorexia és bulimia témakörét – magyarázta Kolláth Enikő az ÁGOTA Játszóház vezetője. Az előadások és a szűrővizsgálatok mellett vitaminbár várta a kamaszokat, ahol zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszthattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!