Szeged és környéke

2016.05.19. 16:40

Évtizedek szennyétől szenvednek a Holt-Tisza partján élő emberek

Szeged - A vadkacsákon kívül mindenki szenved a meggyleves színű, időnként habzó és folyamatosan bűzlő víztől, ami a Holt-Tisza gyálai és hattyasi szakaszán áll a mederben. Ha túl sok az eső, a Tiszába eresztik a holtágban lévő fölösleget.

Tombácz Róbert

Kétmilliárd lenne a kotrás


 Évtizedeken át folyt a város szennyvize a gyálai Holt-Tiszán keresztül a folyóba, emiatt a holtág medrét szennyvíziszap borítja. 4-5 méter mélységben kellene kikotorni ahhoz, hogy megszűnjön a probléma. Ez kétmilliárd forintba kerülne – tudtuk meg Kozák Pétertől. Az Ativizig igazgatója elmondta, műszaki terveik már megvannak a helyzet rendezésére, de a munkához pályázati forrásra lenne szükség. Jelenleg azonban nincs ilyen pályázati kiírás. A holtágra nincs már rákötve szennyvíz, csekély nagyságrendű termálvíz kerül bele egy üvegházas kertészetből. Amit pedig a holtágból a Tiszába szivattyúznak nagyobb esőzések idején, az a folyó vízhozamához képest elenyésző mennyiség.

– Gyalázatos, ami itt van! Havonta egyszer biztos ilyen színűvé válik a víz, amikor pedig esik, az átlagosnál is büdösebb – magyarázta a Holt-Tisza hattyasi áteresze mellett lakó [namelink name="Simai Zoltán"], miközben a bizarr, meggyleves színű vízben egy vadkacsa család úszott el mögötte.


A Cápa becenéven ismert egykori futballkapust azután kérdeztük, hogy egy olvasónk videót készített arról, amint csütörtökön egy hattyasi csatornán át a Tiszába ömlik a rózsaszínes-vöröses-barnás, szennyvíznek tűnő, büdös és habzó lé. Mint Kozák Pétertől, az Ativizig vezetőjétől megtudtuk, a gusztustalan víz a gyálai-hattyasi holtágból származik. Innen szivattyúzták át a Tiszába csütörtökön és pénteken az esők miatt felgyűlt csapadékvizet.


– Ide járna egész Szeged, ha rendbe tennék ezt a holtágat. Stégeket lehetne kialakítani, halakat telepíteni, aztán jöhetnének a horgászok is. Most még a béka sem él meg benne – folytatta Simai Zoltán. Az áteresz környékét két éve kitisztították, hogy elfolyhasson a fölös csapadékvíz. A szennyezett földdel és náddal teli kupacot viszont a holtág és az egykori sportember portája között tették le. Azóta se vitték el, hiába ígérték meg – jegyzete meg a férfi.

Itt a piros, hol a piros. Havonta megy ez a játék  magarázza Holt-Tisza hattyasi áteresze mellett lakó Simai Zoltán. Fotó: Karnok Csaba

Itt a piros, hol a piros. Havonta megy ez a játék magyarázza Holt-Tisza hattyasi áteresze mellett lakó Simai Zoltán. Fotó: Karnok Csaba

A rózsaszínes-vöröses-barnás színű víz túlsó partján működő Hársfa söröző törzsvendégei ugyan már megszokták a kerthelyiséget belengő, változó mértékű bűzt, az újak azonban mindig szóvá teszik – mondta el [namelink name="Szabó Barbara"] pultos, aki szerint a víz mindig ilyen színű, csak időnként habzik is. Tavalyig még bírták benne a teknősök, idén azonban már azok is eltűntek. Helyette vannak szúnyogok.


– Szúnyogáradattal küzdünk, pedig még csak tavasz van! Látjuk, hogy irtanak, de úgy tűnik, ez nem elég, hemzseg a lárváktól a víz – tette hozzá. Ráadásul sok itt élő szúnyog hordozza a szívférgesség kórokozóját – kapcsolódott a beszélgetésbe a csak keresztnévén nyilatkozó Gábor, aki szerint a mostanában a környéken elpusztult kutyák fele emiatt múlt ki. Ezt több törzsvendég is megerősítette. Az ő német juhásza 3 hónap szenvedés után egy éve pusztult el emiatt – mondta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!