Szeged és környéke

2016.10.03. 08:30

Ezer méter kerékpárútért gyűjtik az aláírásokat

Aláírásgyűjtésbe kezdenek a homokhátiak. Megelégelték, hogy az M5-ös autópálya bajai úti felüljárója kettészakítja a Szegedre vezető kerékpárutat, a bicikliseknek kész életveszély átjutni a túloldalra.

A. T. J.

– Jól hangzik, hogy kerékpárút köti össze Zákányszéket, Mórahalmot és Domaszéket Szegeddel, de ez nem igaz. Itt van ez az ezerméteres szakasz, elindulsz rajta, és vagy túléled, vagy nem – mutatta a ruzsai elágazásnál lévő körforgalomnál az M5-ös autópálya bajai úti felüljáróját a zákányszéki [namelink name="Börcsök Zoltán"], [namelink name="Paraginé Tóth Edina"] és [namelink name="Széll-Tanács Tünde"].


A Zákányszéki Otthonokért Egyesület elnöke, a helyi könyvtár vezetője és a település egyik önkormányzati képviselője azért emelte fel a hangját, mert megelégelték, hogy csak az életük kockáztatásával juthatnak át kerékpárral a felüljárón. Hiába készült el a kerékpárút, a körforgalom előtt véget ér.


A problémával már többször foglalkoztunk lapunkban. Utánajártunk, miért szakítja ketté a kerékpárutat a felüljáró (2009. június 24.: Kifelejtették a kerékpárutat, 2015. szeptember 8.: Kettészakítja a bicikliutat a sztráda).


Az 55-ös főút beruházója, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő sajtóosztályától korábban azt a választ kaptuk, hogy az AKA Zrt.-vel megakadtak az üzemeltetői tárgyalások, így a kerékpárút megépítése ellehetetlenült. Az M5-ös üzemeltetője ugyanis az AKA Zrt., így a felüljáró is hozzá tartozik.


Az ügyben előrelépés azóta sem történt, ezért a zákányszékiek úgy döntöttek, a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Területi Szervezetének támogatásával saját kezükbe veszik a dolgokat, aláírásokat gyűjtenek. – Az összes homokháti település polgármesterét megkeressük, bevonjuk őket az aláírásgyűjtésbe. Október 16-án, vasárnap a mórahalmi vásáron kezdjük. Szeretnénk legalább 5 ezer aláírást összegyűjteni, felhívni az illetékesek figyelmét, és megoldást találni a problémára – tette hozzá [namelink name="Börcsök Zoltán"].

 

Külön pályát javasolnak

– A helyzet áthidalására ugyan készültek tervek, amelyek ideiglenesen bevezetik a kerékpárforgalmat a kerékpárútról az úttestre, felhívva egyidejűleg az ott közlekedők figyelmét a fokozott balesetveszélyre, azonban ennek kivitelezése is elmaradt. Ezt sürgősen pótolni kellene, az igazi, hosszú távú megoldást a külön pályán vezetett kerékpárút jelentené az autópálya fölött – mondta [namelink name="Terjék Balázs"], a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Területi Szervezetének programszervezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!