Szeged és környéke

2008.09.08. 00:01

Ezerrel több gólya a vidék legnépszerűbb egyetemén

Szeged - A munka értékére hívta föl a gólyák figyelmét Bajnai Gordon. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Szegedi Tudományegyetem tegnapi tanévnyitóján mondott köszöntőt.

Újszászi Ilona

Az universitas, a szegedi, a magyar és az uniós zászló mögé sorakozva vonultak be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetői, valamint diák-önkormányzati képviselői a tegnapi tanévnyitó ünnepi szenátusülésre. A József Attila Tanulmányi és Információs központban tartott ceremónián ott volt [namelink name="Paczolay Péter"], az Alkotmánybíróság elnöke, az egyetem professzora, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és [namelink name="Botka László"], Szeged polgármestere is.

Filmvetítéssel is illusztrálták, hogy az egyetem célja: az itteni világszínvonalú munkához méltó infrastruktúrát biztosítani. Európából pillantott az egyetemre, Szegedre, az országra Bajnai Gordon tanévnyitó köszöntőjében. A gólyák figyelmét arra hívta föl, hogy fogalmazzák meg életstratégiájukat: mit akarnak elérni tanulmányaik végére?

Janics Natasa Pro Universitate-díjat vett át Szabó Gábor rektortól az egyetemi tanévnyitón. Fotók: Karnok Csaba


Magyarország a 35-45. helyen áll a világban a fejlettségi mutatókat tekintve; Európában az első az uniós források felhasználása, illetve 7. a tőkevonzó képesség alapján, de az utolsó előtti a foglalkoztatás adatait nézve. – Kevesebb mint 2 millió dolgozó adójából 10 milliót tartunk el – jellemezte a gazdaság helyzetét a miniszter, aki szerint itt az idő, hogy változtassunk a legális munkához való viszonyunkon. – Minél több embert képessé kell tenni, hogy dolgozni tudjon; ösztönözni szükséges a munkavállalást, és új munkahelyeket kell teremteni – határozta meg a lépéseket. A szegedi beruházásokat példának állítva hangsúlyozta: Magyarország páratlan fejlesztési lehetőség előtt áll. Az Unió átlagát meghaladó növekedési pályára állhatunk, ugyanakkor a politikai elit felelőssége, hogy képes lesz-e az ország hosszú távú érdekei mentén kialakítani politikáját, vagy ezekkel szemben keresi választói bázisát.
Báthory alapította egyetemként a 427., Kolozsvárról befogadott intézményként a 87., a 2000-ben született szegedi universitasként a 8. tanévet Szabó Gábor rektor nyitotta meg. Idén több mint 30 ezer – köztük a tavalyihoz képest ezerrel több, összesen 7584 elsőéves – hallgatónak 240 szakon kezdődik el a tanítás.

Díj az olimpikonoknak és munkatársunknak

Kisfilmen mutatták be a pekingi olimpia sportolóit, akik alma materüknek tekintik a szegedi egyetemet. Eddigi teljesítményüket vastapssal köszönte meg a hallgatóság. Az egyetem legrangosabb elismerésével, Pro Universitate-díjat kapott a mérnöki kar két hallgatója: [namelink name="Janics Natasa"] (aki Kovács Katalinnal párban arany-, a kajak női négyes tagjaként ezüstérmet szerzett), valamint [namelink name="Vajda Attila"] (aki a magyar csapat első aranyérmét nyerte). Lapunk sportújságírója, a Pekingből is tudósító Méhes Gábor az egyetem sajtódíját vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!