Szeged és környéke

2010.01.25. 12:47

Fagyoskodás miatt elmaradtak az órák a Ságváriban

Szeged - Hazaküldték a diákokat a harmadik óra után hétfő délelőtt a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumból. Bár a maximumon ment, az elavult rendszer mégsem tudta felfűteni az épületet. A korszerűtlen nyílászárókon dől be a hideg a termekbe. Majd egymilliárdra lenne szükség az elitiskola felújításhoz.

Bobkó Anna

– Az első emeleten annyira hideg volt, hogy a németórán kabátban ültünk a teremben – hallottuk Szűcs Bálinttól, a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium végzősétől. Nem meglepő, hogy osztálytársaihoz hasonlóan Bálint sem bánta, hogy a harmadik óra után a tanárok hazaküldték a diákokat. Nem annak örültek, hogy nem kell tanulniuk, hanem annak, hogy nem kell tovább a fagyos tantermekben ücsörögniük. A Ságváriban ugyanis hétfő reggel akadtak olyan helyiségek, amelyekben 6 Celsius-fokot sem mértek.

– Folyamatos problémát jelent az épület felfűtése – tudtuk meg Dobi Jánostól, az iskola igazgatójától, aki elmondta: az épület szerkezete hőtechnikai szempontból elavult. Bár hétvégente sem kapcsolják le teljesen a rendszert, a kétnapos temperáló fűtés után – a mínusz 14 Celsius-fokos kinti éjszakai hőmérséklet mellett – vasárnap este hiába csavarták maximumra a fűtőtesteket, hétfő reggelre nem tudták felmelegíteni a termeket. Ezért döntöttek úgy, hogy a harmadik óra után hazaküldik a gyerekeket. Így a hétfő is rendes tanítási napnak számít, nem kell később bepótolniuk az órákat.

Délben is mindössze 8–10 Celsius-fokot mutatott a hőmérő a Ságvári-gimnázium termeiben. Fotó: Schmidt Andrea

Hétfő délben is mindössze 8–10 Celsius-fokot mutatott a hőmérő a Ságvári-gimnázium termeiben.
Fotó: Schmidt Andrea

Hétfőn ottjártunkkor egy férfi a termek hőmérsékletét ellenőrizte: délben is mindössze 8 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. A radiátorok melegek voltak, ám az ablakok alatt érezni lehetett a beáramló jéghideg levegőt. Hogy a probléma megoldódjon, elengedhetetlen lenne a nyílászárók cseréje, a hőszigetelés megoldása. A múlt század eleji épületben a nyílászárókon kívül egyébként a csatorna- és a vízvezetékrendszert, a gépészeti berendezéseket is fel kellene újítani, ehhez azonban milliárdos nagyságrendű összegre lenne szükség. Az igazgató elmondta: bár az iskola pályázott uniós támogatásra, nem sikerült nyerniük. Igaz, tavaly a tetőt felújították, ám az elmúlt években mindössze a falak tisztasági festésére és a parketta felcsiszolására futotta, hat-hét éve pedig a világítást korszerűsítették, és néhány széket vásároltak.

A korszerűtlen nyílászárókon dől be a hideg a termekbe. Fotó: Schmidt Andrea

A korszerűtlen nyílászárókon dől be a hideg a termekbe. A radiátorok nem sokat érnek.
Fotó: Schmidt Andrea

50 millióba kerülne az ablakok cseréje

– Mivel a gimnázium épülete műemlékvédelmi felügyelet alatt áll, a nyílászárók cseréjének terveit a hivatal engedélyezi. Jelenleg a hozzájárulásukra várunk – tudtuk meg Tráser Ferenctől, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatójától. Az ablakok cseréje egyébként körülbelül 50 millió forintba kerülne. Nem biztos azonban, hogy elvégzik a felújítást, mert az egyetemen még nem fogadták el a költségvetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!