Szeged és környéke

2019.04.01. 09:45

Falun is van munka

Önerőből alakultak, és a mai napig működnek a tiszaszigeti szociális szövetkezetek. A négy cég összesen 28 helybeli családnak nyújt biztos megélhetést.

Hajó Edina

– Két éve dolgozom itt, helyben, korábban az építőiparban tevékenykedtem, ám amellett nem tudtam otthon segíteni a kislányom ellátásában, így jól jött ez a lehetőség – mesélte Szűcs Tamás, aki az egyik tiszaszigeti szociális szövetkezetnél dolgozik már két éve. A Vega-Boxes Csomagoló és Szolgáltató Szociális Szövetkezet üvegházi és kertészeti ágazatban tevékenykedik, Tamás testvérével együtt paprikát válogat itt. A cég több üvegházban termel fehérpaprikát.

 

Szűcs Tamás két éve van a szociális szövetkezetnél, paprikát válogat. Gyermeke miatt fontos számára, hogy lakóhelyén, Tiszaszigeten dolgozhat. Fotó: Karnok Csaba


Pár éve egy pályázatnak köszönhetően speciális válogatóberendezést szereztek be, munkát teremtve ezzel a településen. A szociális szövetkezetek a hátrányos helyzetűek, különösen a közfoglalkoztatásból élők és tartós álláskeresők visszatérését segítik a munkaerőpiacra.


– Négy szociális szövetkezetet alapítottunk bő két éve, ezek tagja az önkormányzat is. Alulról jövő kezdeményezések voltak ezek, mi pedig támogattuk, hiszen 28 tiszaszigeti családnak nyújtanak biztos megélhetést – magyarázta Ferenczi Ferenc polgármester.


Az Ószentiván Turisztikai Szociális Szövetkezet közösségi szálláshelyet működtet, épületeket takarít és a közétkeztetésben dolgozik. Ettől a tanévtől vette át az iskolai és óvodai étkeztetést, és időseknek is főz. Ladóné Egyed Ildikó korábban is konyhán dolgozott. Két iskolás gyermeke van, így fontos volt neki a munkakeresésnél, hogy ne kelljen sokat utaznia.

 

Galéria kép


– Egy éve dolgozom itt, nagyon örültem a lehetőségnek. Ráadásul a munka mellett szakmát is tanulhatok, szakács leszek – mondta Ildikó, miközben szorgosan járt a keze, az aznapi menüt készítette. Ildikó és Tamás is megerősítette, helyi viszonylatban jól keresnek, és nem kell messzire utazniuk azért, hogy dolgozhassanak.


A másik két szövetkezet telephelye ugyan nem a településen van, ám ezek is nagyrészt szigetieket alkalmaznak. Gárgyán Antal munkanélküli volt, most az építőiparban tevékenykedő szociális szövetkezet munkavállalója. Mindennap jönnek érte, és viszik az adott építkezésre. A negyedik cég paprikafeldolgozással foglalkozik, hét embernek biztosít munkalehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!