Szeged és környéke

2009.03.24. 22:50

Fedett uszoda helyett parkoló az Etelka soron

Szeged - Belátható időn belül nem épül fedett uszoda az Etelka soron, az önkormányzat mégis magas áron vásárolja fel az ottani garázsokat. A Kapufa büféért például 30 millió forintot fizetett. Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester szerint az Etelka sori környék infrastruktúrájának fejlesztése érdekében van szüksége a városnak a területre, ahol ha mást nem, parkolót építenek.

Szabó C. Szilárd

Az ingatlan-nyilvántartásban nincs feltüntetve az a 28 Etelka sori garázs, amelyet tavaly év eleje óta egyenként vásárol fel az önkormányzat a tulajdonosoktól. Mármint azoktól, akikkel sikerül megegyezni az árban. A garázsok többségében boltokat működtetnek – a bérlők. Van itt hentes és élelmiszerüzlet, gumis, butik és cipőjavító műhely. Az ingatlanok 70 százaléka már a város tulajdonába került. Nemrégiben, hosszas alkudozás után 30 millió forintot fizetett ki az önkormányzat a Kapufa büfé tulajdonosának, aki azóta már be is zárta a műintézményt. Igaz, a tulaj előbb 60, majd 42 millió forintot szeretett volna kapni a büféért és a kerthelyiségért.

Olykor bőkezű, máskor meg garasoskodó az önkormányzat – vélik a soron lévő kereskedők, akik – Kormányos István hentes kivételével – nem vállalták a nevüket. Tudnak olyanról, aki a végsőkig kitart, s nem szeretne engedni az általa kért árból. Kormányos három éve jött át az Etelka sorra a Szent István térről, ahol felszámolták az üzletét a rekonstrukció miatt. A hentes lába alatt nem ég a talaj, mert az üzlet tulajdonosa még egyezkedik az önkormányzattal.

Ajánlatot már mindenki kapott, de nem mindenki egyezett meg a várossal az Etelka soron. Akad olyan, aki köti az ebet a karóhoz. Fotók: Karnok Csaba

Ajánlatot már mindenki kapott, de nem mindenki egyezett meg a várossal az Etelka soron. Akad olyan, aki köti az ebet a karóhoz. Fotók: Karnok Csaba
– Ha eladná a tulaj a boltot, visszabérelném a várostól, mert sok a vevőm, nagy a forgalmam, nemcsak Felsővárosról, de máshonnan is jönnek hozzám – büszkélkedik a hentes. A hátsó traktusban lévő élelmiszerüzlet tulajdonosa már eladta 15 millióért a 36 négyzetméteres garázsát. E bolt bérlőjének a várossal kötött szerződés alapján három hónap alatt kellene felszámolnia az árudáját, ha hozzálátnának a fedett uszoda építéséhez. Merthogy a garázssor-felvásárlásnak ez az indoka.

Ám a fedett uszoda nem épül meg belátható időn belül az Etelka soron – a válság miatt, és mert hiányzik a Szeol-pálya eladásából remélt 700 millió forint. Megírtuk: az önkormányzat eladta volna a Szeol-stadiont, amire közösen pályázott volna a Szeviép és az SZVSE, de a vasutas sportegyesület visszatáncolt az utolsó pillanatban, így kútba esett az üzlet már tavaly tavasszal. Ennek ellenére nem hagyta abba a város a garázsok felvásárlását.

Mire fel ez a rohanás? – kérdezik a kereskedők, hozzátéve: nem értik, miért költ a város a válság közepette – számításuk szerint – 160–200 milliót olyan célra, ami nem valósul meg, miért nem jegelik az egész ügyet.

Kormányos István hentes három esztendeje jött át az Etelka sorra a Szent István térről, ahol felszámolták az üzletét. Abban bízik, hogy itt még maradhat néhány évet.

Kormányos István hentes három esztendeje jött át az Etelka sorra a Szent István térről, ahol felszámolták az üzletét. Abban bízik, hogy itt még maradhat néhány évet.
– Az önkormányzat meg akarja venni a garázsokat, de nem mindenáron és nem azonnal – hangsúlyozta Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester. – Én is szívtam a fogam a 8 milliós garázsért és a 30 milliós Kapufa büféért, de a pénzügyi bizottság is. Azt azonban látni kell, hogy a városnak előbb-utóbb szüksége lesz fedett uszodára. Nem állunk le az előkészítéssel, megvannak a terveink, amiket bármikor lehet aktualizálni. A garázssor helyén lenne a fedett uszoda utcai homlokzata, előtte pedig parkolók kapnának helyet. – Az úthálózat-korrekciót – körforgalom a Tápai utca végén – előbb-utóbb meg kell oldanunk, és parkolót akkor is kell építenünk az Etelka soron, ha nem csináljuk meg a 3 milliárdos fedett uszodát, mert már elkészült a bevásárlócentrum, és épül a lakócentrum. A csapadékvíz-elvezetést is meg kell oldani a területen, mert ha ez nincs meg, nem kap építési engedélyt a beruházó – hangsúlyozta az alpolgármester, aki szerint jobb a megegyezés, mint a kisajátítás, mert utóbbi több évig tartó bírósági procedúrával is járhat.

Az ellenzék szerint aggályos és sejtelmes az ügy

Bakai Csaba szerint öngólt lőtt a város azzal, hogy például a Kapufa büfét 30 millióért vásárolta meg, egy sima, 18 négyzetméteres garázsért pedig 8 milliót adott az Etelka soron. Az Együtt Szegedért Egyesület képviselője, a tulajdonosi bizottság tagja elmondta: valóságos értékén kellett volna megvenni az ingatlanokat, akár úgy, hogy bírósági útra terelik a dolgot. Minderre lett volna idő, hiszen nem épül meg 2010-re az uszoda. [namelink name="Póda Jenő"] fideszes képviselő, a pénzügyi bizottság alelnöke már elejétől fogva aggályosnak tartja az ügyet. Szerinte első lépésként tisztázni kellett volna a viszonyokat, hiszen más a terület, és más a felépítmények tulajdonosa. A kusza jogi helyzet tisztázásával nagyságrenddel olcsóbban juthatott volna a város az ingatlanokhoz, így viszont átláthatatlanná és sejtelmessé vált az adásvételi ügy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!