Szeged és környéke

2010.05.20. 23:10

Fedett utca lesz a csarnok

Szeged - Vesmás Péter Ybl-díjas építész mutatta meg, hogy áll a nagycsarnok-beruházás a Mars téri építkezésen. A rókusi születésű szakember „patrióta küldetésének" tekinti, hogy szerepe lehet a piac újjászületésében. A Mars tér már 100 évvel ezelőtt is a város gyomra volt.

Fekete Klára

A Mars téri árusok hűséges vásárlói ezekben a hónapokban az építkezés kellemetlen oldalával szembesülhetnek: a beruházás ugyanis zajjal, piszokkal jár, a megszokott útvonalak helyett folyton újakkal kell megbarátkozniuk.

Akinek van térlátása, az lassacskán el tudja képzelni, milyen lesz a Mars téri piac, amikor elkészül. Vesmás Péter Ybl-díjas építészt arra kértük, segítsen szabadjára engedni a fantáziánkat. Vesmás az új piac megálmodója, cége, a Tér és Forma Kft. 1996-ban országos pályázatot nyert a tervekkel.

– 14 évig tartott, mire idáig eljutottunk – mondta az építész a félkész Mars téri nagycsarnok kellős közepén állva.

Épül a 123 méter hosszú nagycsarnok. Fotó: Karnok Csaba

Épül a 123 méter hosszú nagycsarnok.
Fotó: Karnok Csaba

– Érzelmileg kötődöm a térhez: rókusi vagyok, édesanyámmal mindig a piacon vásároltunk. Elmenni a rókusi templom mellett és odaérni a Mars térre – ez gyerekként az életem része volt. A tejet az Irén csarnok névadójától vettük: örülök, hogy a nemrég elhunyt Irén néni lánya tovább folytatja a hagyományokat, és ugyanúgy tejet árul – mondta Vesmás Péter.

Ősszel kész

A nagycsarnok a régi asztalos piac helyén épül, a két kiscsarnokra merőlegesen. A 4500 négyzetméter alapterületű csarnokban középre tervezték az asztalos piacot mintegy 300 elárusítóhellyel. A szabadban további 200 asztal lesz még az őstermelőknek, amelyeket az U pavilonnal párhuzamosan, két sorban helyeznek el. Az U pavilon előtt dísztér is lesz. A kivitelező a kiskunhalasi Merkbau Kft., amely a kiscsarnokokat is építette.

Az építész a nagycsarnokról elmondta: a kivitelező már túljutott a szerkezetkész állapoton, a szakipari munkáknál tartanak. Belül elkezdték a falazást, itt látszik, hogy ugyanazt a téglaburkolatot kapják a falak, mint a kiscsarnokok. Vesmás Péter megmutatta azt a „lánchidat", amely a nagycsarnok végében az egyik oldalt összeköti a másikkal: ezen a galériás részen madridi mintára „vigalmi negyedet" képzel el, ahol este se áll le az élet, ahol enni lehet, és a finomságok mellé bort kortyolgatni. A másik végen is lesz egy hasonló híd, amelyen majd a biztonsági szolgálat kuckóit helyezik el.

Vesmás elmagyarázta: fontos városszerkezeti elem, úgynevezett meghosszabbított tengely a 123 méteres nagycsarnok. A belvárosból a Mikszáth Kálmán utcán keresztül egyenesen ide lehet sétálni. Maga a csarnok is egy utcaként – fedett utcaként – él majd, amelynek itt nincs vége, hanem a Cserzy Mihály utcában folytatódik.

A csarnoknak különös hangulatot adnak az Ausztriában készült hajlított, ragasztott fatartók, amelyeket majd belülről is látni lehet. – Mintha összekulcsolnánk az ujjunkat, olyan a hatás. De ennek nem csak esztétikai jelentősége van: a tetőszerkezet „bazilikális bevilágítást" tesz lehetővé, a természetes fény miatt olcsóbb lesz majd az üzemeltetés – magyarázta az építész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!