Szeged és környéke

2013.10.12. 18:37

Fehér bot napi ünnepség, hangoskönyvvel

Szeged - Muzsikát és novellákat hallgatva ünnepelték Szegeden a megyei látássérültek a Nemzetközi Fehér Bot Napját. Az Eötvös-kollégisták meglepetéssel készültek.

Vida-Szűcs Imre

Mintegy hatvan vak és látássérült ember ünnepelte a Fehér Bot Nemzetközi Napját (október 15.) szombaton az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban. Zongoraprodukcióval, harmonikaszóval, énekkel és irodalmi művek felolvasásával szórakoztatták a közönséget a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének (VAGYCSOME) rendezvényén. [namelink name="Dr. Jáksó László"] emlékplakettet kapott [namelink name="Kiss Ernő"], a Bálint Sándor Művelődési Ház igazgatója. Az elismerést 2009 óta minden évben egy olyan személynek adják, aki kiemelkedően sokat tett a Csongrád megyei látássérültekért. Mindig fontos kötelességének érezte a látássérültek támogatását, és rengeteg energiát kap a sérült emberektől - reagált a közművelődési szakember meghatódva.

Az SZTE Eötvös Loránd Kollégium kis csapata és [namelink name="Nagyillés János"] egyetemi oktató Szép Ernő Nyúlláb című művét és kacagtató Örkény Egyperceseket hozott az ünnepségre. A kollégisták az idén május-júniusban hangoskönyvet készítettek a VAGYCSOME tagjainak, ezt is mindenki megkapta CD-n. - Az önkéntesség és a társadalmi felelősségvállalás fontos számunkra, ezért gondoltuk, hogy hangoskönyvet készítünk. Nagyjából húszan vettünk részt a munkában. Kosztolányi Dezső Esti Kornél kalandjai című szerzeménye, néhány Kosztolányi-vers és Arany-ballada van a lemezen. Szándékosan olyan műveket választottunk, amelyek nem érhetők el a Magyar Elektronikus Könyvtár hangtárában - tudtuk meg a hangoskönyv ötletgazdájától, Saródi Szilviától.

Idén Kiss Ernő kapta a Dr. Jáksó László-emlékplakettet. Fotó: Karnok Csaba

Idén Kiss Ernő kapta a Dr. Jáksó László-emlékplakettet.
Fotó: Karnok Csaba

A fehér bot napi ünnepre elsősorban Csongrád megyeiek érkeztek, de jött néhány vendég Bács-Kiskun megyéből, a budapesti Hermina Egyesülettől, Szerbiából is. [namelink name="Vaskóné Kiss Éva"], a VAGYCSOME elnöke bejelentette: több mint száz beszélő lázmérőt kapott az egyesület, ezekért a következő két hétben mehetnek a szegedi irodába elsősorban vak rászorulók.

Címkék#vak#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!