Szeged és környéke

2010.05.13. 16:34

Felbontja a szerződést a NIF - az elnök vezérigazgató levele a konzorciumhoz

A szerződésszegés miatt felbontja a NIF a Tisza M43-mal kötött szerződését. A NIF elnök-vezérigazgatójának levelét közöljük.

Segesvári Csaba

Tisztelt Konzorciumvezető!

A Szeviép Zrt, mint a Tisza M43 Konzorcium tagja, a közelmúltban csődvédelmet kért. Ezen eljárás során derült ki, hogy a Konzorcium, illetve annak tagjai megsértették a hatályos szerződéses feltételek 3.1.0.1, 3.10 .5 pontjait, vagyis hogy a szerződött alvállalkozók a teljesítések egy részét további alvállalkozókra bízták. A nem közvetlenül szerződött alvállalkozók egy része a fenti konzorciumi tag - és egyben a konzorciumvezető alvállalkozója - csődje okán nem jut hozzá az igazolt teljesítéseinek ellenértékéhez. A kialakult helyzet nagy eséllyel kárt okoz a Megrendelőnek. Ezen kár elhárítása érdekében 2010. május 4-én egyeztetést tartottunk, ahol a Megrendelő kifejtette, hogy a tiltott alvállalkozásba adás megszüntetésével, illetve a már elvégzett alvállalkozói teljesítések elismerésével, a konzorciumi egyetemleges felelősség deklarálásával és a fizetési szándék konzorcium általi megerősítésével elhárulhat az a közvetlen kárveszély, mely a Megrendelőt a szerződés megszegése miatti a szerződéstől való elállásra kényszerítené.

Ezen egyeztetést követően kelt nyilatkozatukban a következőket deklarálták:

,,A Tisza M43 Konzorcium a szerződéssel összhangban biztosítja az alvállalkozók foglalkoztatásával kapcsolatos szerződéses kötelmeket. A tárgyi autópálya szakaszon alvállralkozói jogviszonyban elvégzett, Mérnök és Megrendelő által elismert jogszerű teljesítést a Konzorcium, az alvállalkozók felé elismeri.
Ezen teljesítések alvállalkozói szerződése szerinti jogos ellenértéke kifizetésre fog kerülni.

Egyúttal vállaljuk, hogy az érintett alvállalkozókat a még fennmaradó munkák elvégzésébe bevonjuk, mellyel lehetőséget biztosítunk a projekt teljesítése során az az alvállalkozói szerződések lehetőség szerinti teljesítésére.

A Tisza M 43 Konzorcium, ezúton is deklarálni kívánja, hogy mint eddig is teljesítés és a projekt megvalósítása érdekében együttműködik a Tisztelt Megrendelővel.
A jelen kialakult speciális alvállalkozói követeléseket illető rendezésében is együttműködéséről biztosítja a Tisztelt Megrendelőt."

A kifizetések technikai előkészítése érdekében 2010. május 10-én tartott egyeztető tárgyaláson a elhangzottakhoz képest, Társaságunk felé 2010. május 12-én tett nyilatkozatukban az alábbiakról tájékoztattak. ,,...a csődeljárás (jogerős) befejezetté nyilvánítása esetén tárgyalásokat kezdeményez és minden tőle telhetőt megtesz a megoldás érdekében..."

Úgy értékeljük, hogy a 2010. május 12-i nyilatkozatuk visszalépés a 2010. május 4-i nyilatkozatukhoz képest, amely azt eredményezheti, hogy a ki nem fizetett alvállalkozók munkaterületen folytatott akadályozó tevékenysége (lezárások és megépített létesítmények elbontása stb.) veszélyezteti az M43 autópálya megvalósulását és későbbi üzemét, tehát a Megrendelő kárenyhítési, kárelhárítási törekvései nem teljesülnek. Ezért tájékoztatom Önöket, hogy a szerződés előbbiekben leírt megszegése, miatt a NIF Zrt. megkezdte a szerződéstől való elállás előkészítését. Tájékoztatom továbbá, hogy ezen súlyos szerződésszegés alapján Megrendelő, a jövőben lefolytatandó közbeszerzési eljárásokban ajánlatkérőként a Konzorcium tagjait három éven keresztül kizárja.

Budapest, 2010. május 13.

Üdvözlettel:

Reményik Kálmán
elnök-vezérigazgató

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!