Szeged és környéke

2015.09.29. 21:49

Felejtse el az olcsó fát, aki most vesz tűzrevalót

Csongrád megye - Elindult a roham a téli fűtőanyagért, miután a múlt hét végén késő őszi idő váltotta fel a nyarat. Van, ahol csak október közepére vesznek fel előrendelést. Az embereknek kevés a pénzük, sokan egy hónapra való fával vágnak neki a télnek.

Kovács Erika

– Az elmúlt hónapokban alig volt fuvarom. Amíg meleg volt, az emberek igyekeztek elhessegetni még a gondolatot is, hogy idén is lesz tél. Nem gondatlanság ez. Nehéz kispórolni a közmunkásbérből vagy abból a kisnyugdíjból a tűzrevaló költségét – mondta a nagymágocsi [namelink name="Kerekes Imre"] fuvaros, utcai faárus. Az ő megrendelői a kispénzűek, akik egyszerre 2-3 mázsa fát vesznek. – Sokan mondják, csak 10 ezer forintért vigyek. Annyi pénzük van, több nincs!

Kerekes Imre elmondta, nem könnyű a fa beszerzése. Az erdőgazdaságok már a szociális tűzifaprogramra készülnek. Ő legutóbb Bács-Kiskun megyéből hozott fát a megrendelőinek.

Eperjesen is sokan vannak, akiknél nincs betárazva a téli tüzelő. – Remélem, kegyesek lesznek hozzánk az égiek, és nem lesz nagy tél – nézett fel az égre [namelink name="Mórocz Antal"]. A rokkantnyugdíjas férfi megmutatta, körülbelül 3 mázsa akácfájuk van. A felesége kapta az önkormányzattól, mert közmunkásként részt vett a csatornák kitakarításában.

– Ez az összes fánk. Gyújtósnak pedig mindent hasznosítunk, amit lehet. Lemetszettük a rózsát és minden bokros növényünket. Már készen vannak a kötegek – mutatta. – Nagyon drága a fa. Ha a fuvart is rászámolom, legalább 3000 forint mázsája.

Az ugyancsak eperjesi Szegedi Mihálynéék is addig húzzák a fűtési szezon kezdetét, amíg csak lehet. – Tavaly 20 mázsa fát és 15 mázsa szenet fűtöttünk el. Akkor még én is dolgoztam. Csak akkor gyújtottunk be, amikor hazaértünk. Most, hogy rokkantnyugdíjas lettem, napközben is kell valamennyit fűteni. Havonta veszünk majd tüzelőt, mert egyszerre nem tudunk nagyobb összeget kiadni.

Az előző években nagyon sok román faárus is kínálta a tűzrevalót. Olcsóbban, mint a Tüzépek. Házhoz is vitték a portékát, bár sokan nem tudták, annyi fát kaptak-e, amennyit kifizettek. Ma már alig látni román faárusokat. Megszigorították a fa behozatalát. A vásárlók visszatértek a Tüzépekhez.

– Október közepére tudunk csak megrendelést felvenni. Ennyi a kapacitásunk, az igény pedig nagy – mondta [namelink name="Tóth Péter"] szentesi tüzépes. – Mi is Romániából szerezzük be a fát, nagy tételben, hivatalosan. Ott szeptember 15-étől kapták meg az új kvótákat, vagyis a vágási engedélyeket. Ez is okoz némi csúszást. No meg az eső. Ha a hegyekben 2 napig esik, akkor egy hétig az erdőt meg sem lehet közelíteni. Az volna a legoptimálisabb, ha mindenki már az előző évben vagy tavasszal beszerezné a tűzrevalóját. Ennek, tudom jól, pénzügyi akadályai vannak. Sajnos aki most vásárol be, annak el kell felejtenie az olcsó és száraz fát! – mondta a vállalkozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!